Actorie

CLASA DE ACTORIE

Cunoscut ca unul dintre cursurile de mare succes ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, clasa de actorie este pe cale să devină, dacă nu a şi devenit deja, o pepinieră a învăţământului artistic superior. De ani buni de zile universităţile şi academiile de artă din ţară şi din străinătate au printre studenţi foşti cursanţi pietreni.

Cursul de actorie este unul dintre cele mai vechi din cadrul Şcolii. Practic, el există încă de la înfiinţarea instituţiei, din 1970.

Foile matricole rămase în arhiva instituţiei vorbesc de la sine despre cursanţii Şcolii Populare. Dacă la un moment dat s-au aflat în băncile cursurilor elevii Gina Gulai sau Ghiţă Hibovschi, cu timpul ei s-au „transferat”, prin munca şi talentul lor, la catedră (Ghiţă Hibovschi la cursul de regie / brigadă artistică). Ca elevi ai cursului de actorie se regăsesc Vasile Muraru, Iulian Bălţătescu, Cornel Palade, Cătălina Ieşanu, Adina Iftimie,  Alina Petrică, ulterior ajunşi să evolueze pe scene profesioniste.

La catedra clasei de actorie au fost în trecut regretaţii Constantin Ghenescu şi Corneliu Dan Borcia, precum şi Mircea Zaharia, Paul Chiribuţă, Gina Gulai, Daniel Beşleagă, Draga Olteanu – Matei, Cornel Nicoară (ambii pentru o scurtă perioadă de timp).

O muncă frumoasă, de pionierat în domeniu pentru judeţul Neamţ, a făcut-o Veronica Filip, una dintre cele mai apreciate educatoare pietrene ale deceniilor opt şi nouă ale veacului trecut. Doamna, al cărei nume este purtat astăzi – în semn de omagiu adus muncii domniei sale – una dintre grădiniţele oraşului, a iniţiat şi condus vreme de ani buni cursul de teatru de păpuşi, o artă luată în derizoriu astăzi.

De mai mult de cincisprezece ani activitatea cursului de actorie este coordonată de către actriţă Maria Hibovschi. Aceasta i-a trecut pe tinerii actori prin încercările concursurilor şi ale festivalurilor de teatru, între care şi Festivalul “Tinereţe fără bătrâneţe” de la Piatra-Neamţ, iar ei i-au răsplătit munca şi au câştigat o tolbă de premii.

Ultimii ani de activitate contabilizează o serie întreagă de elevi pregătiţi în orele de studiu (în echipă şi individual) de la curs: absolventele Cătălina Ieşanu  (acum actriţă la Teatrul Tineretului), Roxana Iftimie (a terminat U.N.A.T.C. Bucureşti, se ocupă de proiecte teatrale în Italia), Adina Iftimie (actriţă la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria în evoluând în spectacolul „Sperietoarea”), Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă (ambele profesează în domenii diferite de arta scenică). Alte absolvente meritorii, dintre fostele cursante ale Şcolii Populare de Artă, sunt Roxana Rotilă – la University of Essex (Marea Britanie), Sabina Mitrea –la „Hyperion” Bucureşti, Bianca Laiu, Alina Petrică, Andreea Diaconiţa, toate trei la U.N.A.T.C. Bucureşti.

*

Dincolo de a ajunge actor într-un teatru, scopul cursului este acela de a realiza o dezvoltare personală, individuală a fiecărui elev, indiferent că este vorba de la cei mici, de  cinci, şase ani, sau de cei mari, care urmează cursul de actorie până la vârste de douăzeci de ani sau chiar mai mult. „O mare realizare a mea – dincolo de premii, de ceea ce au obţinut aceşti copii pe plan artistic pe durata cursului, care e, în mod normal, de doi ani – este faptul că ei continuă să vină patru, şase, uneori chiar opt ani la cursuri! Astfel că ajungem să ne cunoaştem foarte bine unii pe ceilalţi şi să devenim o adevărată familie. Mă gândesc cum mi se rupe sufletul acum, când va trebui să ne despărţim de Ilinca şi cei doi Dan, care vor pleca la facultate.” (Maria Hibovschi)

O NOUĂ APARIŢIE EDITORIALĂ LA „NONA” – „CAIET DE DRAMATURGIE”


Editura „Nona” a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ vine cu o nouă propunere de lectură, de data aceasta adresându-se publicului cititor foarte tânăr. Datorită unui proiect mai vechi al actriţei Maria Hibovski, coordonatoarea clasei de actorie din cadrul Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ, la Editura „Nona” a ieşit pe piaţa  cărţii un nou „Caiet de dramaturgie”. Cursanţii de la actorie au fost încurajaţi de profesoara lor ca pe lângă jocul actoricesc să şi scrie. Dintr-o joacă luată în serios, în care imaginaţia fiecărui copil a fost pusă în mişcare, au reieşit douăzeci şi unu de texte dramatice semnate de: Ivona Roşu, Luca Gall, Maria Teodora Sandu, Darius Ştefan Dobrea, Rareş Munteanu, Robert Alexandru Mirică, Victor Mihai Vădeanu, Adelina Berariu, Sara Maria Brehuţă, Alexandra Lorena Chiriţescu, Tudor Fecic, Ioana Grigoraş, Mara Ocneanu, Matei Ocneanu, Matei Nicolae Spiridon, Ilinca Şerban, Catrinel Elena Şuba, Ştefana Cătălina Tărniceru, Constantin Teodorescu (cu două texte) şi Ema Alexandra Todiraş.

Cartea este la ediţia a doua, una revizuită şi adăugită. Această nouă apariţie de la Editura „Nona” beneficiază de ilustraţii grafice pentru fiecare piesă scrisă de copii, ilustraţii semnate de artistul plastic Radu Macavei, coordonatorul claselor de pictură şi grafică ale Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ.

În plus, la finalul cărţii este ataşat un compact-disc care conţine înregistrarea audio a şapte texte prezente în „Caietul de dramaturgie”. Aceste înregistrări au fost făcute în timpul actualei pandemii de către actriţa Maria Hibovski şi au putut fi ascultate în premieră pe platforma de Facebook a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ.  

„Caietul de dramaturgie” nou apărut la Editura „Nona” poate fi găsit la sediul Centrului, strada Ştefan cel Mare nr. 3A, Piatra-Neamţ, telefon 0233.21.40.26.  



SPECTACOLE DE PRODUCŢIE

Ca la fiecare final de an şcolar, clasa de actorie a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ a prezentat două spectacole de teatru. Cele două grupe – şcolari şi elevi de gimnaziu, respectiv liceeni, au jucat pentru prieteni şi părinţi cele mai noi spectacole de producţie.

Astfel, luni, 3 iunie 2019, pe scena Teatrului Tineretului, grupa celor mai mici dintre actori au ieşit la rampă cu  spectacolele „Peronul”, de Gheorghe Hibovski şi  „Fabule”, după un text al lui Victor Sevetidis.

O săptămână mai târziu, pe 10 iunie, a fost rândul grupei de liceeni să urce pe scena T.T.-ului, ei jucând, în premieră absolută, „Colega de cameră”, spectacol SF realizat după un text  al vienezei Claudia Befu.

Regia celor trei reprezentaţii a fost semnată de coordonatoarea clasei de actorie, actriţa Maria Hibovski.

CEI MAI TINERI ACTORI AI URBEI DIN NOU PE SCENA T.T.

După două săptămâni, din nou, luni, la orele prânzului, sala mare a Teatrului Tineretului le va aparţine celor mai tineri actori și colegilor lor, adolescenţii, din școlile și liceele pietrene.

De data aceasta de Dragobete, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, prin Şcoala Populară de Artă, şi Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” vor prezenta pe scena T.T. o serie de minispectacole teatrale.

Spectacol coupé

Cursanţii grupei compuse din elevi de clasele I-IV vor susţine spectacolul coupé care cuprinde scene din „O altfel de capră”, adaptare după textul lui Ion Creangă, şi „Un măgar”, după Ion Lucian, regia – Maria Hibovski.

„Poveşti de trezit părinţii”

Elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” vor da o nouă reprezentaţie a spectacolului lor intitulat „Poveşti de trezit părinţii”. Aceasta este creaţia regizorului Gheorghe Hibovski (cel care semnează şi scenariul) și face parte din proiectul, „Lupta împotriva violenței de orice fel asupra copilului”, proiect susținut de Primăria Piatra-Neamț şi realizat în parteneriat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Alexandru Roșca”.

Supraviețuitorii

Ultima dintre reprezentaţii va fi montarea intitulată „Supravieţuitorii”, cu un text dramatizat de regizorul Gheorghe Hibovski din piesele „Monoloage”, după Raluca Enescu, şi „Supravieţuitorii”, de Nicoleta Ionescu. Spectacolul „Supravieţuitorii” va prinde viaţă prin jocul elevilor clasei de actorie a Şcolii Populare de Artă, îndrumaţi de actriţa Maria Hibovski.

La întregul eveniment sunt invitați elevii de la Şcoala gimnazială nr. 10 şi de liceele „Petru Rareș” și “Calistrat Hogaş”. Seria spectacolelor va începe la ora 11:00, luni, 25 februarie, la Teatrul Tineretului.