Ansamblul Folcloric de Dansuri și Cântece „Filigrani”, Ohrid MACEDONIA – formaţie participantă la Festivalul Internaţional de Folcor „CEAHLĂUL”, ediția a XIX-a, 5-10 august 2016

Ansamblul Folcloric „Filigrani” a fost înființat în 2010 în Ohrid, unul dintre cele mai vechi orașe din Macedonia, cunoscut pentru importanta sa moștenire istorică și culturală. Ohrid este supranumit „Ierusalimul Balcanilor” datorită faptului că, în trecut, orașul avea 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului.

Ansamblul „Filigrani” face parte dintr-o Asociație pentru Promovarea Folclorului Macedonean, intitulată chiar „Folclorul”, structură înființată în 2007, la inițiativa lui Gjoreski Ilce și Keceski Mile. Scopul principal al Asociației a fost, încă de la început, promovarea tradițiilor autentice și a folclorului din toate zonele etnografice al Macedoniei. Prin urmare, în cadrul Asociației au fost înființate un ansamblu folcloric și o formație muzicală.

 Ansamblul „Filigrani” a participat la festivaluri în Macedonia, dar și în Serbia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Polonia sau Cehia. Repertoriul formației pune în valoare frumusețea dansurilor, varietatea muzicii și bogăția costumelor specifice diverselor regiuni ale Macedoniei.  În fiecare vară, Ansamblul organizează Festivalul Internațional de Folclor “Razigrano Oro”. În prezent, conducătorul Ansamblului este Ilce Gjoreski, iar directorul artistic este Aleksandar Petroski.