Ansamblul Folcloric „KUD SOKO”, Bujanovac, SERBIA – formaţie participantă la Festivalul Internaţional de Folcor „CEAHLĂUL”, ediția a XIX-a, 5-10 august 2016

Ansamblul Folcloric „KUD Soko” a fost înfiinţat pe 12 iulie 2013, în cadrul Societăţii Cultural Artistice „Soko” din Bujanovac. Coregraful Nenad Mitic a fost cel care a avut iniţiativa înfiinţării unui ansamblu folcloric local şi, în scurt timp, a creat o adevărată echipă care şi-a început activitatea la Casa de Cultură din Bujanovac. Ansamblul are acum aproximativ două sute de membri, împărţiţi în cinci categorii de vârstă. Repertoriul include zece momente coregrafice complexe, care acoperă întreg teritoriul Serbiei, precum şi câteva din regiunile fostelor ţări iugoslave.

Palmaresul Ansamblului numără participări la importante festivaluri în Serbia, Cehia, Macedonia şi Muntenegru. În luna iulie 2015, oraşul Bujanovac a fost gazda primului Festival Internaţional de Folclor, printre ţările invitate numărându-se Macedonia şi România.

În august 2015, Ansamblul a participat la Festivalul Internaţional de la Bosilegrad, unde a ocupat locul al treilea într-o competiţie la care au concurat cincizeci de formaţii din Serbia şi din Europa.

Obiectivul declarat al formaţiei este atât promovarea folclorului şi a tradiţiilor din regiunea pe care o reprezintă, cât şi promovarea folclorului din întreaga zonă de sud a Serbiei.