Ansamblurile Folclorice Tătărești „QARASU”, Medgidia şi „QARADENIZ”, Constanța, ale Uniunii Democrate a Tatărilor Turco – Musulmani din România – formaţie participantă la Festivalul Internaţional de Folcor „CEAHLĂUL”, ediția a XIX-a, 5-10 august 2016

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qarasu” al UDTTMR, filiala Medgidia, s-a înfiinţat pe 15 ianuarie 1990, sub îndrumarea doamnei Agisuna Sadet, a lui Cetin Gembulat şi a regretatului Bechiş Chiazâm. A fost reconstituit, în 1996, de Cutlacai Ergun şi Sema, ulterior, coordonatori fiind Feizi Emel şi Agimurat Iasemin. „Qarasu” este compus din trei grupe („Qişkene”, „Mini” şi „Qarasu”) şi este coordonat de instructorul-coregraf Menagi Elis. Ansamblul a reprezentat folclorul tătăresc pe scenele a numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut premii care i-au motivat şi mai mult pe tinerii dansatori tătari de la Medgidia, în demersul lor de promovare a tradiţiilor specifice etniei.

Ansamblul Folcloric Tătăresc „Qaradeniz” al UDTTMR, filiala Constanţa, a luat fiinţă în anul 1990 și este unul dintre primele ansambluri înfiinţate în cadrul Uniunii. Formaţia i-a avut ca  instructori pe Senia Abdula, Cadrie Nurmambet și prof. Ulgean Ene. Ansamblul are în repertoriu dansuri regionale şi crimeene care au impresionat publicul la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale. În prezent, „Qaradeniz” este coordonat de Rezan Ismail şi Iarsel Izet.