ASTĂZI ÎI SPUNEM „LA MULŢI ANI!” PICTORULUI IOAN POPEI

Fost angajat,până la pensionare, al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, pictorul Ioan Popei nu este cunoscut doar în ţinutul de baştină, Neamţ, ci şi peste hotare, publicul din Franţa, Olanda, Marea Britanie, Belgia, Australia, Ungaria, Germania, Slovacia şi Austria putând admira picturi semante de el. Faima sa de artist plastic dăruit cu har de Divinutate a traversat chiar şi Atlanticul, lucrări de-ale sale fiind achiziţionate de iubitori de artă din Statele Unite ale Americii.

Un alt eveniment care spune mule despre cum este perceput Ioan Popei în afară ţării este episodul care s-a petrecut în 2007. Atunci, la Londra fusese editat de către celebra editură „Pop Art Books” Catalogul omagial dedicat memoriei Prinţesei Diana, la zece ani de la dispariţia sa.

Albumul prezenta lucrari plastice aparţinând unor artişti din întreaga lume care au imortalizat chipul îndrăgitei prinţese. Printre creaţiile celor 130 de pictori, alături de nume precum Daniel Berg, Louis Briel, John Martin Sain sau Bonnie Young, apărea şi lucrarea semnată de Ioan Popei.  

„LADY D.” – Ioan Popei

„După moartea Prinţesei Diana (31 august 1997), am facut câteva schiţe cu ea. Plecând de la ele, a rezultat un tablou pe care l-am vândut. Au urmat apoi alte schiţe, apoi am realizat portretul acesta, pe care îmi propusesem să-l păstrez. O vreme, l-am postat pe internet, pe site-ul Galeriei Art London, o galerie virtuală. Acolo a fost văzut de editorii londonezi care, ulterior, m-au contactat. Mi-au spus că le place lucrarea şi că ar vrea să o publice într-un volum omagial. La început am crezut că e o glumă”, povestea la acel moment Ioan Popei.

Dar n-a fost o glumă, iar lucrarea artistului român a apărut în catalogul omagial „This book is dedicated to the memory of Diana, Princess of Wales”. Artistul ne-a mai spus ca editorul englez s-a interesat şi de pretenţiile în ceea ce priveşte preţul şi drepturile de autor. „Pretenţia mea a fost să iasă un album frumos. Ne-am înţeles să primesc un exemplar al albumului. Era un act de simpatie faţă de acest carismatic personaj al istoriei Albionului”, spunea Ioan Popei, cel care se declară un fan al Prinţesei de Wales.

Despre creaţia sa, Maestrul aprecia: „Cred că a rezultat un portret expresiv, sobru, lucru subliniat şi de editori, în care se pare că am sesizat nuanţele şi caracterul personajului. E o caracteristică a pictorilor răsăriteni această capacitate de a zugravi, dincolo de chip, sufletul. Şi eu cred că, măcar în parte, am reuşit. Şi spun asta, pentru că toţi suntem perfectibili, nu perfecţi”.

IOAN POPEI

S-a născut în ziua de 15 iulie 1954, la Agapia, Neamţ. A absolvit Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ. Fire autodidactă, participă la expoziţii de grup cu artiştii plastici din Piatra-Neamţ la Taberele de creaţie.

Este autor de pictură religioasă, cu care se afirmă în ţară şi Străinătate.

Expoziţii: Franţa, Olanda, Australia, Austria, Germania, Ungaria, Slovacia.

A fost unul dintre primii pictori fără studii universitare de specialitate primiţi în rândurile Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Alte semne de recunoaştere a măiestriei sale artistice, în afara aprecierii publicului larg, au fost cele două distincţii primate: Marele Premiu al Expoziţiei Taberei de Creaţie Botoşani, Premiul pentru Portret la Concursul „Arthur Verona”.

Din partea colectivului Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Maestre, LA MULŢI ANI, CU SĂNĂTATE!

Acest articol a fost postat in Noutati.