ASTĂZI ÎI SPUNEM „LA MULŢI ANI!” PROFESORULUI ŞI SCRIITORULUI CONSTANTIN DRAM

Constantin Dram s-a născut în ziua de 20 octombrie 1958, la Războieni, judeţul Neamţ. Profesor, prozator, critic literar, editor, a absolvit Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, apoi Facultatea de Filologie din Iaşi.

A fost, la început de carieră didactică, profesor la Paşcani, apoi, după ce a devenit doctor în filologie, a fost cadru didactic la Facultăţile de Filologie ale Universităţii din Bacău şi Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

În mediul academic şi literar este apreciat ca fiind unul dintre specialiştii în opera sadoveniană.

A fost redactor, redactor-şef şi director la Editura „Junimea”,

Debut în „Cronica” (1981), a publicat în „Opinia studenţească” şi „Dialog”.

Redactor coordonator al Revistei „Collegium” şi printre iniţiatorii Revistei „Renaşterea” (Paşcani, 1990). Ţine rubrica „Critica prozei” la „Convorbiri literare”.

Ca editor („Universitas XXI”), a semnat diverse prefeţe şi postfeţe ale diferiţilor autori. Colaborări:            „Contrapunct”, „Contrafort”, „Luceafărul”, „Timpul”.

Debut editorial: „Fuga Marelui Regizor”, proză scurtă. (1992).

Cărţi: „Milionar la marginea imperiului”; „Lumi narative”; „Vieţile şi suferinţele sfinţilor”; „Povestiri din istoria neamului românesc”; „Mihail Sadoveanu. Modelul istorisirii de dragoste”; „Devenirea romanului. începuturi”; „Omul miloşian. 11 metamorfoze urmate de căderea în oglindă”.

Începând cu anul 2017, a participat an de an la colocviile prilejuite de Premiul naţional pentru proză „Ion Creangă”, Opera omnia, proeict organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”.

Sursă de documentzare. Constantin Tomşa, „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.