ASTĂZI ÎL SĂRBĂTORIM PE SCULPTORUL LUCIAN TUDORACHE

Sculptorul adoptat ca fiind pietrean, recunoscut pentru operele sale monumentale pe care le imaginează și apoi le desăvârșește, s-a născut la 29 aprilie 1965, în comuna Independenţa, județul Galaţi. Referindu-se la începuturile sale, Lucian Tudorache mărturisește:  „Zestrea vocației vine din familie; a existat energia unui atelier  de creație populară cu tapiserie, dulgherie, tâmplărie, pictură în tempera, frământarea pigmenților naturali și a lutului. Eu am rezonat cu cioplitul lemnului, ca mult mai târziu să privesc spre sculptură. După ani de studiu am descoperit importanța drumului, importanța acumulării experienței, conectarea la sursa căutării.”

A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, din cadrul Universității „George Enescu” Iaşi.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

„Am avut onoarea  să trec prin mai multe ateliere de creație ale distinșilor profesori și sculptori: Constantin Dimofte, clasa Lucian Murnu; Ion Buzdugan, clasa Cornel Medrea; Sergiu Dumitrescu, clasa Vladimir Petrescu; Vasile Condurache, clasa Ion Irimescu. Sub această umbrelă «pedagogică» modelele de referință au fost sculptorii Gheorghe Anghel, Constantin Brâncuși, George Apostu, Constantin Lucaci, Ion Jalea, Ion Irimescu.

Expoziţii personale (începând cu anul 2000), anual la Galeriile „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ. Expoziții colective (începând cu anul 1990): Bucureşti, Bacău, Iaşi, Piatra-Neamţ, Roman.

Din 1993, a expus și pe simezele galeriilor din lume: la I.C.R. din Veneția și Galeriile  de Artă Biella și Centrul European de Arhitectură din Veneția (Italia), precum și la Galeria de Artă ARTIMUNDO, Bruxelles (Belgia).

Lucrări monumentale: „Germinaţie” II. Pârâul Rece; „Germinaţie”, Slănic Moldova; „Compoziţie” Hârlău: „Ştefan cel Mare şi Sfânt” Piscul Galaţi; „Zburătăciune” I; „Mihail Kogălniceanu”, Târgu- Neamţ; „Duhul apelor”, „Zburătăciune” II, Cucuteni Iaşi; „Galaţi; Compoziţie”, Muzeul de Artă Vâlcea; „Medievală”, Piaţa Morii, Bistriţa.

A fost distins cu  Premiul pentru sculptură la Bienalele „Lascăr Vorel” din 2007 și 2017. În 2016, a primit Premiul Artistul anului oferit de filiala U.A.P. Neamț și Premiul  „Victor Brauner”, ediția I, instituit de aceeași organizație.

Este Cetățean de Onoare al comunei gălățene Piscu.

Bursă UNESCO la Centrul European din Veneţia (2004).

Are lucrări în colecții la Muzeul Național „Brukenthal” (Sibiu), Muzeul de Artă Contemporană Galați, Muzeul de Artă Piatra-Neamț, Muzeul de Artă Vâlcea.

De asemenea, lucrări ale sale se găsesc în colecții private din țară și în Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Norvegia.

În Piatra-Neamț, două sculpturi marca Lucian Tudorache pot fi admirate de trecători. E vorba de busturile lui Victor Brauner (la Corpul A al Liceului de Artă) și bustul Poetului național din fața Bibliotecii Județene  „G.T. Kirileanu” Neamț; pentru ca în interiorul acestei instituții să existe, tot creație a lui Lucian Tudorache, Placa comemorativă „G.T. Kirileanu”.

La fel, în municipiul Roman are lucrările monumentale din bronz reprezentându-i pe Nicolae Manolescu-Strunga și Mihai Eminescu. În timp ce la Cetatea Neamț se află alte două lucrări în bronz – Petru I Mușat și Ștefan I Mușat. Nu în cele din urmă, la Bicaz se găsește statuia lui Mihai Eminescu, în fața Bibliotecii orășenești.

Acum doi ani, în cadrul unui proiect  editorial (coordonat de Maria Huminiuc), reputatul critic de artă Emil Nicolae, ajutat de artistul fotograf Florin Ghimiș, a conceput și realizat albumul monografic „LUCIAN TUDORACHE” (Editura „Constantin Matasă”, Piatra-Neamț, 2018), din care l-am citat pe artist.