ASTĂZI O SĂRBĂTORIM PE DOAMNA ETNOLOG ELENA FLORESCU

Pentru urbea noastră, numele Doamnei Elena Florescu este sinonim cu Muzeul de Etnografie din cadrul Complexul Muzeal județean.  Ideea este confirmată de înuși siteul instituției: “Începând cu 1974, datorită achiziţiilor importante realizate de dr. Elena Florescu, numărul pieselor a crescut continuu, contribuind la  realizarea unei imagini complete a ceea ce reprezintă, din punct de vedere etnografic, judeţul Neamţ.”

S-a născut în ziua de 12 mai 1938, la Pașcani.

A absolvit Facultatea de Științe Naturale – Geografie din Iași (1959). A fost muzeograf la Muzeul de Științe Naturale din Piatra-Neamț, apoi șef de secție la Muzeul de Etnografie.

A organizat și coordonat  “Târgul Național al Meșterilor Lemnari” (Târgu Neamț, 1992-1999).

În anul 1998 a obținut titlul de Doctor în istorie, susţinând lucrarea de din domeniul etnologiei şi etnografiei ”Textilele populare de casă din zona Neamţ”, la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Are la activ peste treizeci de comunicări în cadrul sesiunilor științifice la care a participat.

De-a lungul vremii, i s-a conferit, din partea Asociației Oamenilor de Știință din România, Titlul de Excelență, Diploma de Onoare și Medalia de Aur.

Editorial, a debutat în anul 1973 cu lucrarea “Portul popular din zona Neamț”. Ulterior, a completat cu noi date bibliografia domeniului căruia s-a dedicat întreaga viață profesională, publicând mai multe cărți de specialitate: “Arhitectura populară din zona Neamț”, “Tradiții populare de pe Valea Bistriței”, “Textile populare  de casă din zona Neamț”, “Biserici vechi de lemn din Ținutul Neamț”. A contribuit la alcătuirea unor lucrări de sinteză, precum “Atlasul etnografic al României”, “Dezvoltarea industriei mici prin revizuirea meşteşugurilor tradiţionale”, “Strategii în dezvoltare aşezărilor rurale”.

Doamnă Elena Florescu, Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saecualre” Neamț vă urează: LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE!

Sursă de documentare: Constantin Tomșa, “Personalități ale culturii din județul Neamț”, Editurile “Crigarux” și “Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014.