CALENDAR POPULAR – ZILELE BABEI

Zilele Babei reprezintă un timp ritual de nouă sau douăsprezece zile la începutul lunii martie egal cu durata urcuşului Dochiei cu oile la munte. Repartizarea celor nouă sau douăsprezece zile ale Babei Dochia pe persoanele de sex feminin dintr-o colectivitate (familie, vecinătate, serviciu) pentru a afla, pe principiul similarităţii, cum le va fi firea de-a lungul anului, este cunoscută sub numele de Pusul Babelor. Criteriul obişnuit pentru împărţirea acestor nouă zile era vârsta participantelor. În raport cu vremea din ziua aleasă se aprecia firea şi sufletul persoanei: însorită sau întunecoasă, frumoasă sau urâtă.

Vremea la începutul lunii martie este, de obicei, capricioasă. Zilele friguroase care urmau după 9 martie se numeau zile împrumutate, denumire generică a timpului schimbător, cu ninsoare, lapoviţă şi vânt. Acestea primesc determinativul zăpadă şi sunt dedicate păsărilor (Zăpada Berzelor, Zăpada Cocostârcului, Zăpada Rândunelelor), mieilor (Zăpada Mieilor), arbuştilor cu lemn foarte tare (Zăpada Cornului).

În unele sate din Moldova se spune că dacă nu ninge în perioada în care înfloreşte cornul, arbust din care ţăranii îşi fac codirişte (coadă) la bici, arbustul nu face fructe (coarne).

În raport cu condiţiile meteorologice din luna martie, numărul zilelor friguroase (împrumutate) difereau de la an la an (Muntenia, Moldova, Bucovina).

În unele zone se credea că după încheierea Zilelor Babelor ar urma, între 10 şi 17 martie, alte nouă zile, Zilele Moşilor, ceva mai călduroase.

Sursă foto: Muzeul ŢăranuluiRomân.