CARTEA ZILEI DE LA „NONA”: „DABADA ŞI NUBANU”, DE LOREDANA GRIGORIU ŞI TRAIAN GRIGORIU

În anul 2008, tânera actriţă a Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, Loredana Grigoriu venea la Editura Nona cu propunerea unei cărţi de teatru pentru copii. Împreună cu soţul, Traian Grigoriu (fost actor al T.T.), imaginase două personaje principale, DaBaDa şi NuBaNu, în jurul cărora se desfăşoară acţiunea celor cinci piese: „Doi clovni buclucaşi”, „Coletul cu surprize”, „Ciorăpel şi Ciorăpina”, „Şoricelul şi balerina”, „Zâna Măseluţă”.

Cartea s-a vrut a fi un gest omagial adus memoriei lui Traian Grigoriu, cel care după o carieră scurtă la Teatrul Tineretului, se stinsese din viaţă în anul 2004.

***

LOREDANA GRIGORIU s-a născut la 2 iunie 1970, la Roman. A absolvit Academia de Teatru şi Film. La Teatrul Tienretului din Piatra-Neamţ a debutat în spectacolul de mare succes, „Orfanul Zhao” (regia, Alexandru Dabija). Împreună cu trupa TT a fost premiată pentru montările „Oo!” (regia, Alexandru Dabija) şi „Volpone” (regia, Louise Dănceanu). A dat viaţă multor personaje, printre ele numărându-se:  Măicuţa, Culegătoare de OO, Cucoanăîn „Oo!”; Mara – „Soldații”, de Zalán Tibor, regia Szabó K. István; A doua cumnată – „Yerma”, de Federico Garcia Lorca; Sora Dale – „Audiţia”, de Alexandr Galin, regia Szabo K. Istvan; Mama lui Dima – „Gărgărițele se întorc pe pământ”, de Vasili Sigarev, regia Alexandru Măzgăreanu; Phaidra – „Hippolytos”, după Euripide, regia Horațiu Mihaiu; Mama – „Contra iubirii”, de Esteve Soler, regia Bobi Pricop.

S-a aplecat cu pasiune asupra teatrului pentru copii,  Clovnul DaBaDa din „Călătorie fantastică (Aventurile celor doi clovni în lumea poveștilor)” fiind un alt personaj pe care l-a interpretat cu drag.

TRAIAN GRIGORIU s-a născut pe 3 decembrie 1972, la Chişinău. Fiind fiul lui Grigore Grigoriu, celebrulş Zobar din filmul „Şatra” lui Emil Loteanu. A venit la Teatrul Tineretului în anul 1994. Ca actor al trupei de la Piatra-Neamţ a fost distribuit în spectacole apreciate de public şi de critica teatrală: „Leonce şi Lena”, „Îmbânzirea scorpiei”, „Orfanul Zhao”.

Acest articol a fost postat in Noutati.