CARTEA ZILEI – ION LUCA, „FOLCLOR LITERAR DIN JUDEŢUL NEAMŢ”, EDIŢIE ÎNGRIJITĂ ŞI ARGUMENTATĂ DE GEORGE BRĂESCU

„Folclor literar din judeţul Neamţ”, Ioan LUCA

Ediţia îngrijită de profesorul George Brăescu cuprinde texte culese de-a lungul întregii vieţi de către regretatul învăţător Ioan Luca. În cuprinsul lucrării se află cântece culese din Farcaşa – de înstrăinare, de sărăcie şi de revoltă, de voinicie şi de haiducie, de cătănie, de război, de jale şi de noroc, păstoreşti, de dragoste şi dor, de lume, de nuntă, de înmormântare (bocete) – strigături, blesteme, balade.

În Notă asupra ediţiei, profesorul George Brăescu afirma: „În anul 1993, la exact zece ani de la dispariţia din această lume a lui Ioan Luca, am publicat în revistele «Asachi» şi «Hora» emoţionante evocări întru cinstirea memoriei acestuia, în care, printre altele, deplângeam pierderea celor zece culegeri de folclor lăsate moştenire Farcaşei de către faimosul învăţător. Imensă mi-a fost bucuria când, în primăvara anului următor, aflat la Farcaşa într-o incursiune de natură folclorică, am descoperit, ca din întâmplare, în casa locuitorului Nicolae Alexandrescu, căruia-i adresăm cuvenitele mulţumiri, culegerea de folclor literar «Cântecele Farcaşei» («Liţă frunzuliţă»).

Nu mult timp după aceea, încurajat de succesul începutului, am mers pe urmele învăţătorului folclorist şi spre marea mea uimire, m-am pomenit «îmbogăţit» cu încă două versiuni ale culegerii iniţiale. Una din acestea mi-a parvenit de la prof. Genoveva Danielescu, din Farcaşa şi conţine, în plus faţă de prima culegere, balada haiducului Florea. Cea mai veridică şi autentică versiune s-a dovedit a fi, în cele din urmă, culegerea păstrată de fiica dascălului Ioan Luca, doamna prof. Magdalena Balan, domiciliată în Bacău, în faţa căreia ne simţim onoraţi şi-i aducem omagiul nostru de recunoştinţă.”

Acest articol a fost postat in Noutati.