CLASA EXTERNĂ DE ARTĂ POPULARĂ DE LA TÂRGU NEAMȚ

Membră, din 2006, a Asociației Meșterilor Populari din Moldova, Ionela Lungu este un artist popular ceramist recunoscut în țară și peste hotare. După cum se descrie ea însăși, femeie măritată în Humuleşti, la câteva case depărtare de curtea povestitorului Ion Creangă, îmi place să spun că m-am desprins, barcă, din valurile Dunării tulcene şi am ajuns corabie pe Ozana. În fapt sunt meşter popular şi modelez în lut figurine ce întruchipează lumea lui Ion Creangă în personaje. Din bulgări de humă, îi fac pe Păcală, moş Ion Roată, fata babei sau Smărăndiţa popii.
Activitatea sa creativă – are la activ multe participări și expoziții la târguri meșteșugărești, de turism etc. – o împletește, de mai mulți ani, și cu împărtășirea celor mici din arta pe care o stăpânește. Fire volubilă, lucrul cu elevii o entuziasmează. Dă, dar și primește în același timp, energie. Una creatoare, menită să izvorască și să bucure ochii și inimile celor din jur.
De ceva timp, Ionela Lungu a început o colaborare cu Școala Populară de Artă Piatra-Neamț, din cadrul Centrului pentru Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț. Activitatea din cadrul catedrei de Artă Populară am gândit-o astfel încât să acopăr un număr cât mai mare de școli din zona Târgu Neamț. O atenție deosebită a fost către Școala Humulești, unde încă de anul trecut am format o grupă de elevi, pe care i-am învățat să modeleze în lut și cu care voi lucra în continuare.Apoi, de Școala Vânători mă leagă amintiri frumoase, deoarece am fost 13 ani cadru didactic la Școala de Arte și Meserii de aici. De aceea și la această școală am înaugurat un atelier de artă populară.Am mai format grupe și la Liceul ”Vasile Conta” din Târgu Neamț și la Școala gimnazială ”Grigore Ghica Vodă”, tot din orașul de pe valea Ozanei.Scopul acestor ateliere este de a răsădi bucuria copiilor, de a se întoarce către tradiții, dar nu într-un mod teoretic, ci efectiv lucrând diferite obiecte ce țin de arta populară.
Pentru că domeniul meu este acela de a modela lutul – în special modelez figurine din lut ce întruchipează personaje din lumea lui Ion Creangă –, atunci și în cadrul acestor ateliere mă voi baza pe modelarea figurinelor, dar nu numai. La fiecare oră de curs aloc timp și pentru discuții cu copiii despre portul nostru popular, despre confecționarea opincilor, a măștilor tradiționale sau a țesutului în gherghef.
Pe Ionela Lungu o puteți găsi zilnic, meșteșugind sau dialogând în cadru organizat sau nu, cu elevi sau cu maturi în Târgu Neamț. Pe la școli, pe la atelierul propriu, oriunde se află e gata oricând să vorbească despre lumea meșteșugitului în lut.
Am pornit cu emoție acest an școlar, pentru că lucrul cu copiii îmi este cel mai aproape de suflet și mai ales pentru ca am posibilitatea să transmit acestora ceea ce știu despre tradiții și arta populară, știind că trăim în vremuri grăbite, când totul pare pe fugă.