CONCERT DE PERCUŢIE LA PIATRA ŞI LA ROMAN, ÎN CADRUL STAGIUNII

Dublul eveniment, la Piatra Neamt si la Roman, organizat în colaborare de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, face parte din cadrul Stagiunii artistice 2018-2019

Ansamblul de percuţie al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, compus din studenţii Elisabeta Strugariu, Florina Beşcucă, Daniel Costea, Ştefan Liche, Vlad Apostol, Vlad Rusu, Dragoş Deliu, Tudor Ciobanu. Pregătirea muzicală este asigurată de lect. univ. dr. Alexandru Veleşcu şi prof. Marcel Baltag.

Intrarea la ambele concerte este liberă, în limita locurilor disponibile.

  ***

Ansamblu de percuție al Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț

În anul 2002, în cadrul Colegiului Universitar de Muzică din
Piatra-Neamț aparţinând Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, eminentul profesor Grigore Pop a pus temelia unei adevărate școli de percuție. Tot la Piatra-Neamț, a realizat două proiecte de anvergură, Festivalul Național al Muzicii de Percuție (2006) și Gala muzicii de percuție (2007). De aici a izvorât ideea înființării, în anul 2009, a unui Ansamblu de percuție după modelul celui de la Cluj-Napoca, fondat de către distinsul profesor în urmă cu 41 de ani.

Cofondator al ansamblului din Piatra-Neamț a fost și mai tânărul său discipol, Alexandru Veleșcu, unul din exponenții de frunte ai școlii de percuție nemțene. Absolvent al Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamț, la clasa profesorului Grigore Pop, Alexandru Veleșcu și-a continuat studiile de masterat și de doctorat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.

În prezent, pe lângă activitatea didactică desfășurată la clasa de percuție a Extensiei din Piatra-Neamț, Alexandru Veleșcu își continuă atât cariera de interpret-solist, cât și cea de conducător al Ansamblului de Percuție, insuflând studenților același entuziasm preluat de la mentorul său.

Cu un amplu repertoriu de lucrări din creația universală destinată instrumentelor de percuție, Ansamblul a susținut numeroase concerte în cadrul stagiunii permanente a Extensiei Piatra-Neamț în orașele Cluj-Napoca, Onești, Bacău, Suceava și Piatra-Neamț. Totodată, a participat și la două festivaluri internaționale de prestigiu din țară: „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț „și „Ars Maris” din Reghin, în anul 2011.