CONCURSUL NAŢIONAL DE ARTE PLASTICE „NICOLAE MILORD”, Ediţia I, Piatra-Neamţ, 16 mai 2017

Între 15 şi 31 mai, Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ organizează prima ediţie a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”. Structurată pe două secţiuni, pictură şi grafică, competiţia este destinată cursanţilor şcolilor populare de arte din întreaga ţară, cu vârste cuprinse între şapte şi peste şaptezeci de ani.
Juriul este format din pictorii Ştefan Potop (preşedinte al filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România), Ciprian Istrate şi criticul de artă Emil Nicolae.

NICOLAE MILORD (1909 – 1988)

NICOLAE MILORD (1909 – 1988)

 S-a născut la 11 noiembrie 1909, la Piatra-Neamţ, loc în care şaptezeci şi nouă de ani mai târziu avea să treacă în eternitate, la 10 mai 1988. Şi-a început educaţia pe plaiurile natale, absolvind Liceul „Petru Rareş”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l coleg pe Corneliu Baba, iar ca maeştri la catedră pe Jean Leon Cosmovici, Gheorghe Popovici, Octav Băncilă şi Ştefan Dimitrescu. A fost discipol al lui Aurel Băeşu.

Anului debutului său pe simeze a fost 1937, atunci când a participat la o expoziţie colectivă. Tot în 1937 are şi o primă „personală” la Piatra-Neamţ, fapt pe care îl va mai repeta în 1967, 1970 şi 1980. Trecând prin perioade tulburi, războiul al doilea mondial şi întreaga perioadă comunistă, Nicolae Milord a avut parte, în cadrul activităţii sale artistice, numai de expuneri în ţară, Bacău, Iaşi, Botoşani, Bucureşti fiind oraşele unde creaţiile sale au putut fi văzute cu predilecţie.

În 1957 a primit Premiul pentru pictură a regiunii Bacău. A fost decorat cu Medalia „A XXV-a Aniversare a Eliberării Patriei”.

Timp de cincisprezece ani a condus Cenaclul de artă plastică de la Piatra-Neamţ.

Lucrările sale se găsesc în numeroase colecţii muzeale şi particulare.

Conform lui Mihai Parfeni, Nicolae Milord avea în casă o mică expoziţie, cu artişti precum Camil Ressu sau Adam Bălţatu. Avea o afinitate deosebită pentru muzică, fiind pasionat şi de medicină. „Mă interesează viaţa oamenilor, iar a cunoaşte corpul omului, sub diferite aspecte, nu e un fapt străin de munca pictorului”, susţinea cu tărie artistul nemţean. Frumuseţea sufletească a omului, în special a tânărului, îi ofereau adesea hrana coloristică de care avea atâta nevoie.

„Florile lui Nicolae Milord trăiesc ca la Luchian, cu prospeţime şi farmec, petalele lor vibrează încărcate de inefabil, de o lumină dulce, nostalgică. Petuniile şi crizantemele lui sunt încărcate de fiorul grădinilor nemţene, păstrează în ele ca pe un omagiu discret duioşia mâinilor gospodinelor oraşului care dau tocmai acea strălucire armonioasă edilitară Perlei Moldovei”. (Alecu Ivan Ghila în „România Liberă”, 1971)

Pe lângă nevoia pe care o simţea de a reda, prin creaţiile sale, frumuseţile care-l înconjurau, Nicolae Milord a urmărit mereu un ţel, acela de a spori cât mai mult posibil numărul celor care să se bucure de arta picturii.

„Don Quijote de Piatra-Neamţ”

Un portret mai amplu al personalităţii sale umane şi artistice o oferă criticul de artă Valentin Ciucă. „Personaj pitoresc şi discret, Nicolae Milord amintea concitadinilor, prin vestimentaţie şi comportament, de perioada interbelică. Era amabil şi capricios, elegant cu măsură. Purta permanent la gât o lavalieră asortată costumului, mereu acelaşi. A fost marcat de boală în ultimii ani. Era enervat la culme de apariţia unor noi generaţii de artişti pregătiţi pe sponci de profesori modeşti şi considera că doar Domnia Sa deţine secretele mari ale picturii. Instrucţia sa riguroasă şi marcată de autoritatea unor mari pictori, l-a stimulat adesea, dar l-a şi timorat uneori. Ambiţia de a-şi depăşi maeştrii ieşeni a rămas doar o iluzie, chiar dacă pictura sa a onorat statutul de profesionist al unui pictor aplicat, capabil să sugereze prin artă sentimentele cele mai alese. A pictat peisaje, îndeosebi din spaţiul citadin nemţean şi a ieşit uneori la lucru în plein air. Elabora atent, analiza efectele de lumină, măsura continuu ca un geometru şi stabilea proporţiile adecvate. Cel mai mult a lucrat cu cuţitul de paletă şi, de aceea, impresia de forţă şi tensiune este irepresibilă. Florile anotimpurilor şi-au găsit în pictor un admirator tandru şi generos. Nu a distrus corola de lumini a lumii, ci a identificat-o în universul culorilor sale, în armoniile personale în care credea. Nu cultiva prieteniile artistice făţarnice şi s-a mulţumit doar cu statutul unui Don Quijote de Piatra-Neamţ, admirat de unii, ignorat de alţii.”

REGULAMENTUL

CONCURSULUI NAŢIONAL DE ARTE PLASTICE „NICOLAE MILORD”,

Ediţia I, Piatra-Neamţ, 16 mai 2017

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, prin Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ, organizează, între 15 și 31 mai 2017, prima ediţie a Concursului naţional de arte plastice „Nicolae Milord”, având ca scop promovarea şi afirmarea creaţiilor elevilor şcolilor de arte din ţară, precum şi o mai bună cunoaştere a creaţiei pictorului pietrean Nicolae Milord, omagierea operei şi personalităţii artistice a acestuia.

Concursul va avea două secţiuni:

 1. Pictură
 2. Grafică

Fiecare Şcoală de Arte va selecta câte un singur participant pentru fiecare secţiune, fişele de înscriere urmând a fi avizate de şcoala pe care o reprezintă. Fiecare concurent se poate înscrie în concurs cu maxim 2 lucrări. (fisa de inscriere)

Lucrările de pictură şi grafică, înrămate, nu vor depăşi dimensiunile de 70/50 cm (inclusiv ramele) adecvate expedierii prin poştă. Pe verso, lucrările vor avea inscripţionate:

 • numele şi prenumele autorului;
 • şcoala de arte pe care o reprezintă;
 • titlul lucrării;
 • tehnica de lucru;
 • numărul de telefon.

Lucrările vor fi trimise până la data de 12 mai 2017 (data poştei), jurizarea urmând a se realiza în data de 15 mai 2017. Lucrările primite vor fi returnate în acelaşi ambalaj. Organizatorii nu îşi pot asuma răspunderea pentru eventualele deteriorări în timpul transportului.

Lucrările vor fi trimise la adresa:

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Şcoala Populară de Arte,         str. Ştefan cel Mare, nr. 3A, cod 610101, Piatra-Neamţ.

Vernisarea expoziţiei şi decernarea premiilor vor avea loc pe data de 16 mai 2017, la Piatra-Neamţ.

Juriul, alcătuit din personalităţi în domeniul artelor plastice, va acorda următoarele premii:

 • Marele Premiu, în valoare de 800 de lei;
 • 2 premii I în valoare de 600 de lei fiecare;
 • 2 premii II în valoare de 500 de lei fiecare;
 • 2 premii III în valoare de 400 de lei fiecare.

Juriul îşi rezervă dreptul de a nu acorda unele premii şi/sau de a le redistribui.

La vernisajul expoziţiei, vor fi invitaţi să participe şi premianţii, aceştia urmând să-şi suporte cheltuielile de transport.

Lucrările premiate vor rămâne în patrimoniul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ – Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ.

Rezultatele concursului, ora şi locul desfăşurării vernisajului şi festivităţii de premiere vor fi anunţate telefonic şi/sau prin e-mail, după jurizarea lucrărilor din data de 15 mai 2017.

Informaţii suplimentare se pot obţine la telefonul instituţiei 0233.214.026.

Manager,

Carmen-Elena Nastasă