Daniel Ciobanu

Pianistul Daniel Petrică Ciobanu , s-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ.

Foto CiobanuA început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a doamnei profesor Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu doamna profesor Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul doamnei conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, cu care a colaborat până la terminarea liceului. În acest interval a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

În clasa a X-a, a beneficiat de bursa Constantin Silvestri, care a constat într-un an de studiu la un colegiu din Edinburgh, Scoţia.

În anul 2010 a fost admis la Conservatorul Regal al Scoţiei, obţinând o bursa integrală. Pe parcursul celor patru ani universitari de licenţă a avut cursuri de măiestrie cu Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petras Geniusas şi Ian Fountain.

În anul 2014 i-a fost acordată una dintre cele trei Burse „Yamaha”, Premiul I la Concursul Internaţional din Bromsgrove, Premiul II la categoria profesională a Concursul Internaţional de Pian „Adilia Alieva” , împreună cu Premiul special pentru piesa impusă, semifinalist la prestigiosul concurs “Scottish International Piano Competition” , Premiul II la Concursul Internaţional de pian din Leuze „Andre Dumortier” şi Premiul II, împreună cu „Premiul publicului” la Concursul Internaţional „Montrond Les Bains” din Franţa.

Cel mai recent premiu international a fost obţinut la „Orchestre Philarmonique du Maroc Piano Competition”, rezultatele fiind generoase. A obţinut, astfel, Marele Premiu al Juriului şi ambele premii speciale oferite, „Premiul publicului” şi „Premiul Orchestrei”, fiind primul concurent din istoria concursului care a obţinut toate premiile într-o singură ediţie.

A colaborat cu mai multe orchestre, inclusiv, „Mihail Jora” din Bacău, „Cergy Pontoise” Orchestra, „Chapelle Musicale de Tournai” Belgia”, Orchestra Simfonică a „Conservatorului Regal al Scoţiei”, „Orchestra Philarmonique du Maroc” şi „Orchestra Regală a Scoţiei „.

Recent a susţinut concerte în Consulatul Britanic din Los Angeles, la „Mozarteum” Szalsburg, în Paris la „Teatrul 95”, Sacile „Fazioli Fabrica” şi Centrul Fazioli din Londra, iar în Scoţia, la Inverness, Insula Man, Lanark, Edinburgh şi Glasgow.