Dorel Baicu Simon

Dorel Baicu Simon va susţine, în cadrul ediţiei curente a Vacanţelor muzicale, cursul de măiestrie destinat studenţilor care studiază flautul.

Dorel Baicu 2Născut în 1959 la Constanţa, Dorel Baicu studiază flautul în Bucureşti cu profesorii Virgil Opriţoiu şi Virgil Frâncu.

Absolvent al Conservatorului “C. Porumbescu” în 1982, se dedică unei cariere instrumentale cu veleităţi solistice, camerale şi orchestrale.

Studiază în Italia şi Germania cu maeştri de mare renume precum Antonio Bachelli si Pierre Yves Artoud, muzica de camera si muzica contemporana.

În 1982 fondează Trio “Syrinx” cu care dezvoltă în timp o activitate remarcabilă, dovadă fiind premiile naţionale şi internaţionale, precum si turnee (Rusia, Ucraina, Bulgaria, Italia, Germania, Spania, Anglia, Portugalia, Africa de Sud, China, Coreea, Brazilia, Norvegia, Malta, S.U.A. Africa de Sud,Grecia etc.) înregistrari, festivaluri naţionale şi internaţionale, numeroase participări la diverse manifestări artistice.

Este laureat al concursurilor de la: Llangollen – Anglia, Ancona –Italia, Stressa – Italia, Martigny –Elvetia, Capri – Italia, Tokyo – Japonia, precum şi al concursurilor naţionale de muzică de camera.

În 1985 înfiinţează (ca membru fondator) primul Festival de Muzică Contemporană în Bacău, iar în 1986 primeşte premiul Colegiului Criticilor Muzicali din România pentru popularizarea creaţiei muzicale contemporane româneşti.

Este membru fondator al Filarmonicii din Râmnicu Vâlcea şi al Concursului “Domenico Cimarosa”- din Aversa (Italia).

Este invitat în calitate de membru al juriului în diverse concursuri naţionale şi internaţionale, de flaut sau muzică de cameră, susţine numeroase cursuri de perfecţionare.

Cu Trio “Syrinx” a înregistrat pentru casa de discuri “Electrecord”, B.B.C. – Anglia, Edi – Pan din Italia.

În calitate de solist, a susţinut peste 200 de concerte în compania filarmonicilor din ţară sau din Italia, Franţa, Rusia, Bulgaria, Anglia, Spania etc. precum şi nenumărate recitaluri solistice, cu un repertoriu foarte vast, ce cuprinde lucrări reprezentative din literatura flautistică.

Este doctor în muzică, iar din anul 2007 se dedică şi activităţii pedagogice, în calitate de conferenţiar la catedra de flaut a Universităţii de Arte “G. Enescu” din Iaşi.

Concertează cu flaut Aurumite Verne.Q.PowellBoston.