ECOURI ȘI CIFRE ALE EDIȚIEI A XLV–A A “VACANȚELOR MUZICALE”

“Vacanțele Muzicale”, edția a XLV-a, s-au încheiat. Dincolo de serile muzicale oferite de artiști și organizatori publicului nemțean și turiștilor aflați ocazional prin urbea pietreană, au rămas în urmă ecouri, amintiri și… date statistice.

 Trăiri și amintiri de la “Vacanțe”

La începutul săptămânii trecute, în a doua zi de Festival, profesorul Nicolae Gâscă, fondatorul și dirijorul Coralei “Cantores Amicitiae”, se bucura “de o nouă prezență la «Vacanțe», loc de muncă și destindere (în egală măsură) estivală a mai multor generații de studenți care au făcut parte din ansamblul nostru coral” și își amintea cu nostalgie “de o zi de iulie a anului 1982, când compozitorul și profesorul ieșean Vasile Spătărelu saluta public, din loja centrală a Teatrului Tineretului, interpretarea coriștilor «Cantoresului», în premieră mondială, a compoziției «Floare albastră», versurile aparținându-i lui Mihai Eminescu”.

La sfârșit, în ultima seară a ediției, celebra soprană Elena Moșuc, apreciată pe cele mai mari scene ale lumii, se bucura sincer de prima prezența la “Vacanțe”, “festival de care am auzit ]nc[ de când eram elevă”.

Între cele două borne temporale ar mai fi de reținut munca asiduă și marile emoții încercate de valorosul clarinetist român Doru Albu, cel care și-a dorit imens ca toate cele trei ieșir ale sale la rampa “Vacanțelor” să fie de succes. Și au fost. Atât la seara de jazz, atunci când a cântat la recitalul colegului Romeo Cozma, cât și și la recitalul oferit de Ansabmlul cameral “Pro Musica Academica” (Doru Albu, Daniel Dragomirescu – chitară, Daniel Paicu – clarinet, Ciprian Ciotloș – pian – și invitații italieni, clarinetiștii Luigi Magistrelli și Antonio Tinelli), precum și la spectacolul clasei de măiestrie pe care a coordonat-o.

Premiere și concerte inedite pentru Festival

Dacă din rândurile anterioare se poate deduce că ieșeanul Doru Albu a fost muzicianul cu cele mai multe prezența pe scena ediției a XLV-a a “Vacanțelor”, vă mai putem spune că au fost și o serie de premiere pentru Festival și nu numai.

Astfel, populara Loredana și celebra Elena Moșuc au cântat pentru prima dată la “Vacanțe”. Mai mult, în concertul de închidere al ediției, propus de soprană, RESONANCE, a fost (cităm din programul editat special pentru acest eveniment) “un proiect muzical original conceput de soprana Elena Moșuc, prezentat în premieră absolută în România”. În timpul concertului, Elena Moșuc a anunțat chiar o premieră mondială absolută: urma să interpreteze pentru prima dată pe o scenă o compoziție a lui Marius Dragomir.

Tot o premieră pentru “Vacanțele Muzicale” a fost și opera pop-rock “The One Born From A Tear”, cea care a țintuit sute de pietreni pe scaunele din Piața Turnului până la acordurile finale.

Statistici… statistici….

În final, iată și câteva alte elemente de statistică privind ediția a XLV-a a Festivalului „Vacanțe Muzicale”:

– în cele șapte zile au fost douăsprezece spectacole;

– evenimentele artistice au avut loc în două locații – Teatrul Tineretului, respectiv Piața Turnului;

– pe scena Festivalului au urcat opt ansambluri: două corale (Corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” Iași și Corul „Cantores Amicitiae”; trei orchestre simfonice (respectiv cele ale Filarmonicii „Moldova”, Operei Naționale și Universității Naționale de Arte „George Enescu”, toate din Iași); o orchestră folclorică (Orchestra „Folclor” a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău); un ansamblu de dansuri populare (Ansamblul „Hora” din Chișinău); nu în cele din urmă, Ansamblul cameral „Pro Musica Academica”;

– cel mai mare număr de spectatori la spectacolele din sală a fost înregistrat la concertul de deschidere, cel al orchestrei simfonice și al corului „Gavriil Musicescu” ale Filarmonicii „Moldova” Iași;

– cel mai mare număr de spectatori la spectacolele din Piața Turnului a fost consemnat la trei evenimente: respectiv, la spectacolul folcloric oferit de îndrăgiții basarabeni (Orchstra „Folclor” și Ansamblul „Hora”, la concertul Loredanei, din penultima seară, și la concertul susținut de Elena Moșuc și Bogdan Mihăilescu, acompaniați de orchestra Operei Naționale Iași, din seara de închidere a Festivalului;,

– la festival, ediția a XLV-a au fost invitați (și au participat) douăsute șaptezeci și nouă de artiști muzicieni (soliști, instrumentiși, dansatori, actori), dintre care o sută optzeci și unu au evoluat pe scena mobilă din Piața Turnului și o sută nouăzeci și opt pe scena Teatrului Tineretului.