ELENA DOAMNA – O VIAŢĂ DEDICATĂ ACTULUI CARITABIL

Astăzi, 17 iunie, o omagiem pe Elena Cuza, cunoscută şi sub numele de Elena Doamna. Personalitate marcantă a istoriei noastre din veacul al XIX-lea, femeia care a stat, la bine şi la rău,  alături de Domnitorul Unirii – Alexandru Ioan Cuza, a avut legături strânse, afective şi nu numai, cu ţinutul Neamţ. Pe strada Ştefan cel Mare din municipiul reşedinţă de judeţ există trei clădiri legate de existenţa sa. Două case – una proprietate personală şi alta închiriată – în care a locuit. Precum şi o alta, donată municipalităţii pentru a fi folosită, iniţial, pentru „asistenţa sanitară şi pentru poliţie, pompieri şi ostaşiii din oraş”.

În semn de preţuire a memoriei Doamnei Unirii, Şcoala gimnazială nr. 4 din Piatra-Neamţ îi poartă numele, devenind odată cu ultimul deceniu al veacului trecut Şcoala „Elena Cuza”.

Elena Cuza

S-a născut în ziua de 17 iunie 1825, la Iaşi. După moartea lui Alexandru Ioan Cuza, „sfânta”, cum o numeau localnicii pe soţia Domnitorului, va fi soră la Spitalul de Copii „Caritatea” din Iaşi.

Din 1903 se stabileşte la Piatra-Neamţ, în casa situată pe Strada Ştefan cel Mare cumpărată, pe când se afla în Elveţia, de la familia ing. Bacalu. Aici a trăit discret ultimii ani de viaţă, făcând acte de caritate, cum ar fi, printer multe altele, donarea clădirii care va fi primul spital al oraşului.

La 24 ianuarie 1909, când se împlineau cincizeci de ani de la Unire, a fost vizitată de Nicolae Iorga, iar manifestările dedicate evenimentului s-au desfăşurat în faţa casei sale.

Amănunte despre viaţa sa, despre operele de caritate ale Doamnei Cuza, pot fi aflate în lucrarea care i-a fost dedicată de către Mihaela Cristina Verzea şi Elena Cojocariu: „Principesa Elena Cuza la Piatra-Neamţ”, Editura „Constantin Matasă”, Piatra-Neamţ, 2012.

Elena Cuza a trecut în eternitate pe 2 aprilie 1909, la Piatra-Neamţ.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, editurile „Crigarux” şi „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamţ, 2014.

Acest articol a fost postat in Noutati.