FEREASTRĂ CĂTRE ROMÂNIA – TOAMNA ROMÂNEASCĂ LA VILLA NOVA

Săptămâna trecută, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a participat la  prima ediție a Festivalului „Toamna Românească”, care s-a desfășurat în zilele de 22 și 23 octombrie 2022 în localitatea italiană Villa Nova Di Guidonia din regiunea Lazio. Instituția noastră a fost partener în cadrul acestui eveniment cultural artistic alături de organizatorul Asociația pentru Identitatea Românească și de alte instituții importante care au pus umărul la realizarea a două zile de poveste pentru etnicii români din zona: Guvernului României – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul Județean Neamt, Primăria Guidonia Montecelio, Ambasada României, Televizunea TV Neamț și Asociațiile Centrul Român pentru Integrare si Tradiții Italia, Politeia Roma, Vocea Românilor Vastesi, ACAR – Asociatia Cuore e Anima Romena.

Colegii noștrii au dus cu ei românilor din Italia o parte din tradițiile, meșteșugul, portului și cântului popular al ținutului Neamț.

La final, reprezentantul organizatorilor, Andrei Murariu, fondator al Asociației pentru Identitate Românească, a declarant, printre altele: „Mulțumesc, pentru sprijinul acordat, Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Consiliului Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. Mulțumesc oamenilor deosebiți care au fost alături și care au depus un efort deosebit pentru a realiza cu succes acest eveniment! A fost și frumos, și greu, și însorit, emoționant, și tradițional, și modern, și artistic. Festivalul «Toamna Româneasca la Villa Nova», ediția I, ne-a adus pe toți la un loc, o comunitate frumoasă, veselă și puternică.”