Festivalul – concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”, ediţia a 27–a, Piatra – Neamţ, 7 – 15 martie 2015

REGULAMENT

Festivalul – concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri
“FLORILE CEAHLĂULUI”, ediţia a 27–a,
Piatra – Neamţ, 7 – 15 martie 2015

Festivalul concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI” îşi  propune să revitalizeze şi să promoveze tradiţia şi folclorul din România, prin muzica vocală, instrumentală şi costumul popular românesc.

Condiţii de participare

Pot participa la concurs copii şi tineri solişti vocali şi instrumentişti de muzică populară din România, având vîrste cuprinse între 8 şi 25 ani.

Înscrierea la concurs se face pe baza fişei de înscriere care va fi trimisă pe adresa noastră:  Piatra – Neamţ, Str. Ştefan cel Mare nr. 3, pentru Festivalul – concurs “Florile Ceahlăului” 2015,, prin fax: 0233 214026  on-line pe site-ul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ.

Înscrierea la Festivalul “Florile Ceahlăului” se face contra – cost

Odată cu fişa de înscriere (care se gaseşte în ataşament pe Site – la secțiunea informații utile) se vor transmite partiturile cu acompaniamentul piesei muzicale pe care o vor interpreta precum şi dovada plăţii pentru înscriere.

Taxa de înscriere la Festival este de 70 de lei şi se poate face direct la casieria instituţiei sau la Raiffeisen Bank, cont: RO53RZBR0000060011615674

Data limită a înscrierilor este 28 februarie 2015, data la care va fi încheiat şi procesul de transmitere al partiturilor de către concureţi.

Fişa de înscriere (click download fisă de înscriere), însoţită de partiturile cu acompaniamentul pieselor pe care concurenţii le vor interpreta, vor fi trimise, fie pe adresa Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, str. Ştefan cel Mare, nr. 3, Piatra-Neamţ, fie prin fax, la numerele 0233.214026, 0233.231883 sau pe adresele de e-mail: florile.ceahlaului@culturaneamt.ro, cu menţiunea pentru Festivalul „Florile Ceahlăului”.

Concursul se va desfăşura în trei etape pe două secţiuni:

Etapa I  Preselecţia judeţeană7 martie 2015;

În vederea unei participări cu un înalt nivel calitativ şi competitiv, toţi concurenţii din judeţul Neamţ vor fi prezenţi la preselecţia din data de 7 martie 2015, condiţie obligatorie pentru a intra în concurs.

Etapa II  Preselecţia naţională –  14 martie 2015, Piatra – Neamţ;

La preselecţie şi concurs participantul va prezenta:

–   o doină (o lucrare din categoria genului epic sau a cîntecului ceremonial)

–   o piesă autentică reprezentativă din zona etno-folclorică de provenienţă a concurentului (nu din repertoriul consacrat) interpretată cu acompaniament instrumental;

–   descrierea zonei folclorice pe care o reprezintă, a costumului popular sau a unui obicei, sau o snoavă

–   concurenţii vor mai avea pregătită şi altă piesă muzicală la care juriul poate apela pentru o mai bună evaluare;

Pentru secţiunea instrumente tradiţionale concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil.

Etapa finală – Concurs – 15 martie 2015.

Acompaniamentul muzical la repetiţii, preselecţie şi concurs va fi asigurat de orchestra Ansamblului „Floricică de la Munte”.

Timpul alocat fiecărui participant la etapa finală va fi limitat la 5 minute.

Secţiunea Canto Tradiţional Românesc.

–   Categoria de vârstă –  între 8 şi 15 ani;

–       Categoria de vârstă –  între 16 şi 25 ani.

Secţiunea Instrumente Populare

Pot participa tineri interpreţi la instrumente tradiţionale: vioară, acordeon, ţambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai.

Pentru secţiunea instrumente tradiţionale concurenţii vor prezenta două piese din folclorul românesc diferite ca gen, caracter şi stil.

Concurenţii vor prezenta o doină sau baladă şi o piesă de virtuozitate. Vă rugăm să specificaţi tempo-ul piesei pe partitură.

Desfăşurarea concursului

7 martie 2015 – Preselecţia judeţeană pentru cele două secţiuni (canto şi instrumente populare) Concurenţii sunt aşteptaţi, începând cu ora 930, la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ, având asupra lor cartea de identitate, copie după certificatul de naştere, partiturile melodiilor interpretate cu acompaniament instrumental şi fişa de participare.

–   1000 – 1430.  Preselecţie pentru concurenţii din judeţul Neamţ

–   1500 – anunţarea rezultatelor.

14 martie 2015.

–   900 – 1400. Repetiţie pentru concurenţii din ţară.

–   15.00. Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii intrării participanţilor în concurs.

–   15.30 – 1900.  Concursul de preselecţie.

–   1900 – 2000.  Recitalul finaliştilor din 2014

–   2000.  Comunicarea rezultatelor concurenţilor prezenţi la preselecţie.

15 martie 2015

–   900 – 1400.  Repetiţie pentru finalişti.

–   1630 – Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii intrării participanţilor în concurs.

–   1700 – 1900. Etapa finală a concursului

–   1900 – 2000. Recitaluri susţinute de solişti consacraţi, spectacol de gală şi decernarea premiilor.

Timpul acordat fiecărui concurent va fi 5-7 minute.

Concursul va fi transmis în direct de o televiziune naţională.

Juriul. Va fi format din oameni de cultură, specialişti în domeniu şi din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, care vor puncta fiecare concurent după următoarele criterii: interpretare, tehnică instrumentală, autenticitatea repertoriului, costumul popular, ţinută scenică.
Hotărârile juriului sunt definitive şi fără drept de contestare
 

Premii

Toţi participanţii la festivalul – concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “Florile Ceahlăului” vor primi diplome de participare.

Se vor acorda premii la toate categoriile şi secţiunile festivalului şi va fi oferit şi Trofeul “Florile Ceahlăului”.

Cîştigătorul Trofeului festivalului nu va mai putea concura la ediţiile următoare, dar va putea participa ca invitat la spectacolul de gală al ediţiei din anul următor.

În funcţie de aportul sponsorilor, premiile pot fi suplimentate şi, de asemenea, juriul îşi rezervă dreptul de a redistribui sau de a nu acorda unele premii.

Participanţii la festival vor respecta întocmai precizările regulamentului şi ale organizatorilor privind programul de repetiţii, orele şi condiţiile de deplasare, ordinea intrarii în scenă şi programul în afara evoluţiei artistice de pe scena festivalului.

Cheltuielile de cazare şi masă vor fi suportate de organizatori pentru concurenţii din alte judeţe în zilele de 14 şi 15 martie 2015.

Concurenţii cu vârsta de până la 15 ani au dreptul la un singur însoţitor pentru care organizatorii plătesc cazarea şi masa.

Cheltuielile de transport vor fi suportate de participanţi sau de către instituţiile pe care le reprezintă.

Relaţiile suplimentare la sediul Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare”, Piatra – Neamţ, Str. Ştefan cel Mare, Nr. 3, Tel./Fax: 0233 214026; 0233 231883 şi adresa de site pt. concurs:

www.florile.ceahlaului.culturaneamt.ro


Manager
Carmen Elena Nastasă