„FLORICICĂ DE LA MUNTE” IMPRESIONEAZĂ PRIN PRESTAŢIILE SALE DE LA LONDRA, CONSTANŢA ŞI IAŞI

Odată cu intrarea în luna decembrie, în fiecare an debutează, pentru Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, un adevărat maraton artistic. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta. După celebrarea Zilei Naţionale la Londra, la invitaţia Institutului Cultural din Capitala Marii Britanii, artiştii nemţeni au călătorit la malul mării. La Constanţa, gazde au fost colegii de la Ansamblul folcloric profesionist „Izvoare dobrogene”, cei care au reuşit să atragă, pentru un spectacol cu adevărat memorabil, artişti de mare ţinută profesională: Maria Ionescu Căpitănescu, Ion Ghiţulescu, Elena Plătică, Ionuţ Petreacă şi, nu în ultimul rând, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”. Evenimentul, care s-a desfăşurat la Centrul Multicultural Educativ pentru tineret „Jean Constantin”, s-a intitulat „Sărbători populare doborgene – Crăciunul şi Anul Nou”, organizatori fiind Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Cultural Judeţean „Teodor Burada”.

La acest spectacol, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” a prezentat constanţenilor un program conţinând cele mai atractive şi spectaculoase obiceiuri ale nemţenilor practicate în preajma Anului Nou: jocul caprei, jocul ursului, jocul cerbului şi al mascaţilor, însoţite de nelipsitul Pluguşor.

După succesul la public de care s-au bucurat artiştii de la Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” era firesc să apară în scurt timp o nouă invitaţie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Joi, 12 decembrie, la impozantul Palat al Culturii din Iaşi, „Floricică de la munte” a participat la un spectacol organizat de Agenţia de Dezvoltare Nord-Est cu ocazia Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”. Din nou, nemţenii au impresionat, evoluţia artistică a lor având ecouri şi după întoarcerea acasă.

Maratonul lunii decembrie al Ansamblului „Floricică de la munte” va continua. De pe traseul viitoarelor trei săptămâni vă putem dezvălui măcar trei borne (deşi ele vor fi mult mai multe): spectacolul „După datini, colindăm!”, realizat în colaborare cu Ansamblul de muzică tradiţională „Icoane moldave” al Academiei Naţionale de  Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, spectacol care se va desfăşura la Piatra-Neamţ pe 18 decembrie (la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ) şi dublat a doua zi la Oneşti, precum şi evoluţia membrilor ansamblului la cea de a cincizeci şi una ediţie a tradiţionalului Festival de datini şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă „Steaua sus răsare!”, care va avea loc pe platoul Curţii Domneşti pe 27 decembrie. Nu mai punem la socoteală concertul de închidere a ediţiei a patra a Târgului de Crăciun la Neamţ, concert extraordinar pe care Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” îl va oferi pietrenilor pe 5 ianuarie 2020.