GRIGORE CUGLER (APUNACHE), PERSONAJ FABULOS CARE A FĂCUT CINSTE ÎN LUMEA LARGĂ ȚINUTULUI NEAMȚ

Editura „Nona” a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” își continuă demersul de a readuce în memoria publică oameni, astăzi uitați, dar care în veacurile trecute au făcut cinste ținutului Neamț.

Dacă ieri l-am omagiat pe medicul Leon Sculy, astăzi vom face referire asupra unui personaj absolut fabulos, așa cum singuri vă veți convinge – Grigore Cugler.

De un real ajutor ne este lucrarea profesorului Constantin Tomșa, „Personalități ale culturii din județul Neamț”.

GRIGORE CUGLER

S-a născut în ziua de 7 aprilie 1903, la Roznov, județul Neamţ. A fost diplomat de carieră. Personalitate complexă, s-a afirmat și în domeniul muzicii – compozitor -, al artei vizuale – grafician, ilustrator -, dar și în literatură – memorialist, prozator şi poet.

Studiilor primare, la Roznov, și celor secundare, la Piatra-Neamţ, le-a urmat cele de la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu. A studiat vioara, viola şi compoziţia la Conservator, apoi a urmat Facultatea de Drept (1926).

În tinerețe, ca diplomat, a funcționat la Berlin, Bratislava, Stockholm.

A fost instrumentist în orchestra Teatrului Naţional din Bucureşti (1945-1946).

În 1946, este rechemat în diplomaţie şi trimis consul la Oslo, va demisiona (1947), se va stabili la Lima. Aici a trăit 24 de ani, fiind instrumentist în Orchestra Simfonică Naţională şi lucrător în domeniul asigurărilor.

Revine în Europa, la Paris (1972), și acordă un interviu Monicăi Lovinescu pentru „Europa Liberă”. După întoarcerea la Lima, a decedat.

În literatură este cunoscut drept Apunache, după pseudonimul folosit adeseori. Debut publicistic (1928), cu proza „Match nul”, în „Tiparniţa literară”, iar editorial, în 1934, cu „Apunake şi alte fenomene”, urmat de „Afară-de-Unu- Singur”, „Vi-l prezint pe Ţeavă”, „Alb şi negru”.

A trecut în neființă pe 30 septembrie 1972, la Lima, Peru.