ÎN PREGĂTIRE: GAVRIIL GALINESCU – „CÂNTECE POPULARE DIN MOLDOVA”

Editura „Nona” are bucuria să anunţe că pregăteşte lansarea pe piaţa cărţii a unei noi importante lucrări. Este vorba despre „CÂNTECE POPULARE DIN MOLDOVA”, aparţinându-i folcloristului şi compozitorului Gavriil Galinescu. În fapt, cartea este o restituire, ediţia de faţă fiind îngrijită şi prefaţată de muzicologul Vasile Vasile.
Despre această antologie de folclor, reprezentativă pentru vetra folclorică nemțeană, realizată în prima parte a secolului trecut profesorul universitar doctor Vasile Vasile se exprimă astfel: „În condițiile în care Colecția Națională de Folclor inițiată de Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române „Constantin Brăiloiu” nu a reușit să valorifice vechile colecții datorate unor inimoși intelectuali din perioada precomunistă și a lăsat în atribuțiile forurilor culturale locale valorificarea unor asemenea prețioase documente, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, cu susținerea financiară a Consiliului Județean își îndeplinește una dintre obligațiile de bază din acest domeniu.
Publicarea antologiei de folclor realizată de Gavriil Galinescu, un eminent fiu al Văii Bistriței, îmi susține afirmația.”

Gavriil Galinescu

Despre muzicianul Gavriil Galinescu se pot spune multe. Ne mărginim să amintim faptul că el a studiat arta sunetului în importante centre europene de pregătire muzicală – Leipzig, Viena, Atena -, cu mari autorități ale timpului – Max Reger, Egon Wellesz, Constantin Psachos. A fost deținător al premiului de compoziție „George Enescu”, cu o carieră universitară la Conservatorul din Iași.
De la Vasile Vasile aflăm că cea mai veche datare a unei culegeri a muzicianului, care a fost şi membru al Societății Compozitorilor Români, „pare a fi cea din 1907, deci care datează în urmă cu peste un secol.”
Se cuvine a fi menţionat şi ajutorul profesorului Florin Podariu, oferit editurii „Nona”, la apariţia acestei importante lucrări.