ÎN STAGIUNE, RECITAL CAMERAL „SCHUBERT-BRIDGE”

Stagiunea artistică, organizată în parteneriat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, continuă cu recitalul cameral intitulat „Schubert-Bridge”. Protagoniști vor fi membrii grupului cameral „Sonos Alumni Ensemble” din Iași, grup compus din: Oana Zamfir (pian), Tudor Bogdan Bolnavu (vioară), Doru Costăchescu (viola), Sebastian Vîrtosu (violoncel), Virgil Florin Prisacariu (contrabass).

Evenimentul va avea loc miercuri, 7 Decembrie 2022, ora 17:00, la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

„Sonos Alumni Ensemble” propune proiectul cameral „Schubert-Bridge”. Cele două lucrări care stau la baza proiectului reprezintă două arhetipuri ale genurilor camerale de cvintet și cvartet cu pian.

Cvintetul cu pian în la major, D. 667 (1819) al lui Franz Schubert reprezintă una dintre cele mai populare creații din literatura camerală cu pian. Inedita asociere a celor patru instrumente cu coarde (vioară, violă, violoncel și contrabas) alături de pian, al cărui potențial melodic și armonic lărgește timbralitatea discursului tematic, reprezintă nu doar un specific muzical al Păstrăvului ci și o provocare pentru protagoniști.

Și în vreme ce popularitatea lui Schubert și a Cvintetului său sunt de notorietate, este propusă în acest Recital o lucrare mult prea puțin cunoscută și valorizată: „Fantezia” pentru cvartetul cu pian a lui Frank Bridge. Bridge a fost unul dintre promotorii noii școli engleze de compoziție, care la începutul sec. XX își propunea revigorarea peisajului muzical britanic. Fantezia pentru cvartet cu pian (1910) este una dintre lucrările care au sedimentat acest nou stil, valoarea și meritele contribuției aduse componisticii britanice fiind recunoscute mai târziu și de Benjamin Britten, care a dezvăluit perfect în 1948 esența acestei lucrări: „Sonoritate amplă dar echilibrată, cu linii clare, curate, dar o bucurie să o asculți și să o cânți. Este muzica unui muzician pragmatic, crescut în ortodoxia germană, dar care iubea romantismul francez și concepția despre sunet – Brahms s-a temperat fericit cu Fauré în această lucrare.

OANA ZAMFIR este una dintre cele mai promițătoare pianiste ale generației sale. Extrem de versatilă, ea abordează o paletă foarte diversă de genuri și stiluri muzicale, fiind o entuziastă susținătoare și admiratoare a genului muzical cameral.

 S-a nascut în Galați și a început studiul pianului la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin“ din orașul natal, sub îndrumarea doamnei profesoare Adina Șușnea. Încă din primii ani de studiu câștigă numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de interpretare (Pro-Piano București, Miniatura Romantică Galați, Primăvara Artelor Bacău, Victor Giuleanu București).

În 2003, devine studentă a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa profesorului Sandu Sandrin. De aici, prin intermediul unei burse Erasmus, va pleca să studieze la Mozarteum, în Sazburg (Austria), cu renumite personalități artistice precum Akiko Sagara-Schuchter sau Wolfgang Brunner.

În 2009, câștigă premiul Academiei de vara  Crescendo Summer Institute și este invitată să susțină un recital în cadrul Festivalului Zemplin (Ungaria), de unde va culege critici excelente. Tot în 2009, câștigă o bursă integrală pentru a participa la Festivalul Masterworks din SUA, Winona Lake, unde va susține recitaluri solo și în diferite formații camerale. În același an va fi numită corepetitor oficial în cadrul  Concursului International „George Enescu“ din Bucuresti.

În 2012, drumul devenirii sale artistice o va purta către meleagurile Elveției, unde va studia „Muzică de cameră și acompaniament de Lied“ în Zürich, la clasa Profesorului Ulrich Koella. În 2016 va absolvi și masteratul în Pedagogie Instrumentală, la clasa Profesorului Hans-Jürg Strub (Zürich).

Din 2017, Oana locuiește la Bruxelles, în Belgia. Este pianist colaborator în cadrul Universității Roiale din Antwerp (Belgia) precum și la Universitatea Regală din Haga (Olanda).

Susține o intensă activitate concertistică,  cu artiști precum: Annelien von Wauwe, Daniel Schnyder, Ingo Goritzki, Karel Schoofs, Matthias Müller, Simon Wallfisch, Mihai Cocea.

Din 2019, Oana are onoarea de a face parte din prestigiosul grup muzical cameral Carousel-Ensemble. De asemenea, susține în mod regulat recitaluri cu partenerul ei, Mihai Cocea (violă), cu care de altfel, a înregistrat un album de debut ce va fi lansat în 2023. Din 2022, ea este doctorand bursier în cadrul Universității Naționale de Muzică din Iași.

TUDOR BOGDAN BOLNAVU este absolvent al Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași la clasa prof. univ. dr. Elena Ovănescu Pirvu. Urmează în cadrul unei burse cursurile Conservatorului Național de Muzică și Dans din Lyon. În anul 2014 obține titlului de doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Bujor Prelipcean și urmează cariera didactica la catedra de vioară a Conservatorului ieșean, în prezent fiind lector univesitar doctor în cadrul aceleiași instituții.

Cu un repertoriu instrumental bogat și un vast program de recitaluri și concerte solistice și camerale susținute pe scene importante din țară sau alături de orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Botoșani, Craiova și Bacău, Tudor Bogdan Bolnavu urmează un parcurs instrumental marcat în formare de întâlniri cu personalități precum Șerban Lupu (solist internațional), Vladimir Nemțanu (prof. CNSMD Lyon) Kazimierz Olechowski (Solist și Concert maestru al Operei din Lyon), Mihaela Costea (solist și concert maestru al Filarmonicii din Parma) sau Alexandru Ianoș (dirijor și violinist, Berna).

Din 2014, este coordonator și concert-maestru al orchestrei camerale Sonos Alumni a Universității Naționale de Arte „George Enescu”, proiect de real success concretizat prin serii de concerte și prezențe în festivaluri naționale și internaționale de prestigiu. 

DORU COSTĂCHESCU s-a născut la Galați în anul 1977. Este absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă”din Iași și al Universității de Arte „George Enescu”tot din Iași , la clasa de violă a prof. Gaspar Markos.

Din anul 2000, este angajat al Filarmonicii „Moldova”, iar din 2016 devine șef partidă violă în cadrul Orchestrei Simfonice a aceleiași instituții.

Totodată, Doru Costăchescu activează din 2001, în calitate de colaborator în orchestra I Sedici pe postul de șef partidă violă, susținând numeroase concerte în Germania, Franța, Elveția, Cehia, Norvegia.

A participat activ la masterclass cu Dimitri Mattu din Italia, Wolfgang Kloss din Austria și Sylvie Altenburger din Germania.

În anul 2019, obține diploma de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Constantin Stanciu iar din anul 2021 devine profesor asociat la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Născut la Galați, VIRGIL FLORIN PRISACARIU a început studiul contrabasului la Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din localitate – clasa profesor Costică Delicote, continuând mai apoi și la Liceul de Arte Hariclea Darclée din Brăila, sub îndrumarea aceluiași profesor. În anul 2007 a absolvit cursurile Universității de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare muzicală, specializarea contrabas – clasa profesor Dumitru Bejan, ulterior finalizând și studiile de Master sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Acesta este și momentul în care Virgil îmbrățișează cariera didactică, mai întâi ca profesor de contrabas la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și preparator univ. în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”. În dorința sa de a reconstrui la Iași o clasă de contrabas de prestigiu, calitățile de pedagog i-au fost recunoscute prin invitația de a participa în comisiile de jurizare a mai multor concursuri naționale: Olimpiada Națională de Muzică, Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella” sau PerformArt precum și prin premiile obținute de-a lungul anilor de studenții săi.

Bogata sa experiență profesională este marcată de o intensă activitate didactică, concertistică și științifică. Sub aspect științific Virgil și-a concretizat studiile doctorale în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași prin obținerea titlului de Doctor în muzică sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Fiind în permanență preocupat de cercetarea domeniului muzical, Virgil se anunță încrezător în privința afirmării rezultatelor cercetărilor sale, aflate în plin proces de publicare.

Activitatea artistică a lui Virgil se împarte între concertele și recitalurile solistice susținute pe scenele Filarmonicilor din Iași, Bacău, Botoșani, Sibiu, Chișinău, Suceava sau Galați și concertele susținute ca membru al mai multor ansambluri camerale, simfonice sau de jazz. În repertoriul cameral Virgil se afirmă prin interpretări ale unor lucrări de referință, precum: Trio Elegiaque nr. 1 de S. Rahmaninov, Gran Sextet de M. Glinka, Septetul op. 20 de L. van Beethoven, Cvintetul op. 163 sau Octetul în Fa major de Fr. Schubert, ș.a., ori prin inedita prezență în formația New Youth Trio (pian, vioară și contrabas), a cărei cofondator este, demonstrând flexibilitatea contrabasului prin acoperirea atât a unor roluri solistice camerale cat si concertante. În ceea ce privește cariera solistică, Virgil și-a dedicat atenția promovării și cercetării creației compozitorului Giovanni Bottesini, evidențiind astfel nu doar potențialul expresiv al instrumentului cât mai ales pe cel de virtuozitate. Printre lucrările concertante susținute se numără: Gran Duo Concertant pentru vioară, contrabas și orchestră, Gran Duo Passione Amorosa, Fantezia pe teme din opera „La Sonnambulla” sau Concertul pentru contrabas și orchestră în si minor, toate din creația lui Giovanni Bottesini și nu în ultimul rând Sinfonia concertantă pentru violă, contrabas și orchestră de Carl Ditters von Dittersdorf.

În present, Virgil Florin Prisacariu este solist instrumentist, contrabasist în cadrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iași și lector univ. dr. la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice – clasa de contrabas.

SEBASTIAN VÎRTOSU este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „G. Enescu” – Iași. Este, de asemenea, membru fondator al cvartetului de coarde „Gaudeamus” în anul 1987. A studiat violoncelul cu C. Constantin, M. Manaf, Gh. Rus și D. Prelipcean apoi muzică de cameră cu D. Prelipcean (cvartetul VOCES), W. Levin (cvartetul LA SALLE), H. Maguire (cvartetul ALLEGRI), N. Brainin, M. Lovett, S. Niessel (cvartetul AMADEUS), Th. Kakuska, V. Erben (cvartetul ALBAN BERG), St. Metz (cvartetul ORLANDO), M. Skampa (cvartetul SMETANA), V. Berlinsky (cvartetul BORODIN).

Premii: – 2000, Marele Premiu „Rovere d`Oro” la Concursul Internațional de Muzică de Cameră San Bartolomeo al Mare, Italia cu cvartetul „Gaudeamus” – 1995, Premiul al II-lea (primul premiu nefiind acordat) la Concursul Internațional de Muzică de Cameră „V. Bellini”, Caltanisseta, Sicilia, Italia cu cvartetul „Gaudeamus” – 1995, Premiul Special al Juriului la Concursul Internațional de Cvartete de Coarde „Mozart”, Salzburg, Austria cu cvartetul de coarde ”Gaudeamus”.

Cărți publicate: – Tehnica intonației în cvartetul de coarde, Ed. Artes, Iași 2015 (lucrare premiată cu ”Diploma Silver Medal”, EuroInvent 2016, Book Salon) – Ediție critică, E. Popescu-Judetz. Dimitrie Cantemir, Cartea științei muzicii, Ed. Artes, Iași, 2014 – Transcripții și orchestrații, Ed. Artes, Iași, 2014 (lucrare premiată cu „Diploma of Excellence”, EuroInvent 2014, Book Salon) – Cvartetul de coarde în creația lui Dm. Șostakovici, Ed. Artes, Iași, 2013, (lucrare de doctorat premiată cu „Diploma Silver Medal”, EuroInvent 2014, Book Salon) – Compoziții pentru orchestră, Ed. Artes, Iași, 2014 A susținut Masterclass Erasmus în calitate de profesor invitat: – Plovdiv, Bulgaria, Academia de Muzică, Dans și Arte vizuale, aprilie 2018 – Birmingham, Marea Britanie, Royal Conservatoire, aprilie 2019.