ÎN VIZITĂ LA MEŞTERUL VASILE GĂMAN

O vizită la Muzeul iniţiat, organizat şi administrat, în comuna Vânători, de Vasile Găman este o experienţă de neuitat. Meşterul popular Vasile Găman este, de când se ştie, un iubitor al lemnului. De orice esenţă, neavând preferinţă în a lucra cu un tip de lemn sau cu altul.
Vasile Găman s-a născut la 20 ianuarie 1936 în satul Lunca din comuna Vânători. Rămas orfan de tată de mic copil (părintele său, Gheorghe, a murit în luptele celui de-al doilea război mondial), a fost îndrumat să iubească lemnul de către bunicul său, Vasile Găman. Copilăria trăită alături de mamă şi bunici a fost marcată de luptele conflagraţiei mondiale care s-au dat şi pe dealurile din jurul satului său natal. Aceste momente le evocă şi acum, ori de câte ori are oaspeţi în bătătură. Le are şi notate în cărţile sale.
Prima experienţă în domeniul sculpturii în lemn datează din şcoala primară, atunci când, cu un cuţitaş, a realizat primele sale piese de şah, pe care şi le dorea mult.
A urmat cursurile Şcolii de meserii din Târgu Neamţ (1951 – 1954) şi a obţinut calificare în industria lemnului. A lucrat la Fabrica de mobilă din oraşul de pe malurile Ozanei, dar şi la o alta din comuna Vânători. La locurile de muncă, fiind foarte apreciat pentru meşteşugul său, a instruit o serie de mai tineri colegi. Munca de îndrumător într-ale artei lemnului avea să o facă şi la Şcoala Populară de Artă din Piatra-Neamţ.
În 1979 deschide porţile propriului muzeu, în casa bunicilor săi, pe care a mutat-o câteva zeci de metri, mai aproape de drum (demontând casa bucată cu bucată şi montând-o în noul amplasament). Odăile muzeului adăpostesc mii de obiecte de lemn (cruci, steme, obiecte de uz casnic şi ornamental), ceramică, numismatică, fotografii istorice, artă populară.
De-a lungul anilor, a fost chemat de către mănăstirile Secu, Neamţ, Agapia veche, Agapia nouă, Almaş, să realizeze şi să instaleze diverse obiecte de cult religios din lemn, dar şi să restaureze altele, în special catapetesme.
Meşteşugul său, dar şi firea deschisă, au făcut ca membrii comunităţii locale să-l aprecieze şi să-l respecte cum se cuvine. Vorbe bune despre Vasile Găman pot fi aflate oricând de la primarul Maria Petrariu, cea care în 27 august 2006 i-a conferit Titlul de CETĂŢEAN DE ONOARE al comunei Vânători-Neamţ.
Primitor, mereu cu zâmbetul pe buze, este o gazdă perfectă pentru orice doritor de a-i trece pragul porţii, una, de altfel, cu totul aparte, sculptată cu mult talent şi imaginaţie. De aceea, vă invităm să nu ezitaţi, dacă treceţi prin comuna Vânători, să-l căutaţi.