LA MULŢI ANI, ALEXANDRU DABIJA!

Alexandru Dabija s-a născut pe 13 februarie 1955, la Bicaz. Cunoscutul regizor a urmat Liceul la Bicaz şi la Piatra-Neamţ, apoi Facultatea de Teatru, secţia regie, a I. A. T. C. Bucureşti.

A fost repartizat la Teatrul Tineretului, Activitate profesională (regie), la T. T. din Piatra Neamţ: „Răfuiala”, „O noapte furtunoasă”, „D’ale carnavalului”, „Baba Hârca”, „Oo!”, „La coutume”, „Orfanul Zhao”, „Femeia mută”.

apoi a activat ca regizor şi director la Teatrului Odeon din Bucureşti. În perioada post-TT a pus în scenă alte spectacole care s-au bucurat de mare succes: „Titanic vals”, „O scrisoare pierdută”, „Absolut!”, „Acasă la tata”, „Cum vă place”, „Comedia erorilor”, „Mult zgomot pentru nimic”, „Un duel”, „Trei surori”, „Nasul”, „Gaiţele”, „Vicleniile lui Scapin”, „Adunarea femeilor”, „Burghezul gentilom”, „Ospăţul lui Balthazar”.

Legat de „Absolut!”, cu Marcel iureş în rolul lui Ivan Turbincă, ar fi de menţionat că Alexandru Dabija, odată cu premiera de la „Oo!”, s-a aplecat tot mai mult asupra creaţiei lui Ion Creangă. „Oo!” a fost urmat de „O ladă”, iar „Absolut!” a fost complete, ca o trilogie, cu „Moş Nichifor” şi „N-ai tu treabă!”. 

A montat spectacole şi la TV şi a organizat workshop-uri cu regizori din Scoţia; cu actori români si englezi; cu actori români şi belgieni.

Premii: Premiul Uniter; Premiul National pentru Artă.