LA MULŢI ANI, COMAN ŞOVA!

Coman Şova s-a născut în ziua de 18 octombrie 1933, la Bucureşti, mama sa fiind originară din Humuleşti. Poet, dramaturg şi gazetar. Studii liceale la Piatra-Neamţ şi Roznov, când debutează în Ziarul „Ceahlăul” (1951).

A frecventat, din 1956, I.A.T.C., Şcoala de Literatură „Mihai Eminescu”, ultimul an la Facultatea de Filologie din Bucureşti.

A fost secretar literar la Teatrul „Barbu Delavrancea”, unde i s-a jucat piesa „Iubesc pe al 7-lea” (1965), apoi a deţinut funcţia de secretar general de redacţie la publicaţiile „Amfiteatru”, „România liberă”, redactor-şef adjunct la „Magazin”.

A scris scenarii de film: „Ora zero” şi „Cursa cu obstacole”.

Debut editorial în 1970, cu „Astrul nimănui”. Dintre alte cărţi publicate enumerăm: „Nevoia de alb”, „Cuvinte de reazem”, „Marival”, „Poeme”, „Unul cu altul”, „Căderea fructului”, „Paharul cu îngeri”.

Despre poetul Coman Şova, Alex. Ștefănescu se pronunţa, în „România literară”, „Delicatețe, discreție, subtilitate, inteligență, grație, transparență, candoare – acestea sunt însușirile imediat evidente ale poeziei lui Coman Șova”.

Surse de documentare şi foto: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ” şi www.comansova.ro