LA MULŢI ANI, DOMNULE PROFESOR GHEORGHE RADU!

Gheorghe RADU

Profesorul şi publicistul Gheorghe RADU s-a născut pe 23 februarie 1950, la Ruginoasa, Neamţ. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Iaşi (1974).

A fost profesor la Şcoala Generală din Boghicea, Neamţ, apoi, a lucrat la Arhivele Naţionale, unde a fost încadrat ca arhivist, la Direcţia Judeţului Bacău, până în 1981. Apoi a fost director la Direcţia Arhivelor Statului din judeţul Giurgiu. A fost transferat, pe aceeaşi funcţie, la Direcţia Arhivelor Naţionale a judeţului Neamţ, unde a activat până în 2002. Din 2003, a trecut, ca muzeograf, la Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

Debutul publicistic a fost consemnat în anul 1978, la Revista „Ateneu”, iar cel editorial în 1984, cu lucrarea „Îndrumător în Arhivele Statului Judeţul Neamţ” (coautor).

Au urmat alte volume, dintre care amintim aici: „Catolicii din Judeţul Neamţ: 1552-1900. Aspecte istorice şi demografice”, „Catolicii din Judeţul Neamţ în secolul XX. Aspecte istorice şi demografice”, „Minorităţile naţionale din România: 1918-1925”, (colab.); „Basarabia, pământ românesc”.

De-a lungul vremii a avut dese colaborări în presa din Neamţ şi din ţară. De la finele anului trecut a devenit colaborator al revistei Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, „COOLT Neamţ”.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.