LANSARE DE CARTE ÎN STAGIUNEA MUZICALĂ

Miercuri, 13 martie, la sala „Cupolă” a  Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” Neamţ, începând cu ora 17:00, va avea loc lansarea volumului semnat de lect. univ. dr. Cristina Șoitu, „Sonata pentru vioară și pian în creația românească a celei de-a doua jumătăți a secolului XX”. Evenimentul, care face parte din cadrul Stagiunii muzical-artistice 2018-2019, va beneficia de prezenţa invitaţilor de onoare: prof. univ. dr. Cristian Misievici, conf. univ. dr. Anastasia Buruian şi conf. univ. dr. Kalló Ildikó, în calitate de moderator.

Organizatorii sunt, în parteneriat, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ şi Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

Cristina Șoitu a absolvit studiile de licență (2007), masterat (2010) și doctorat (2015) ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Urmând cursurile Facultății de Interpretare Muzicală, a studiat cu prof. univ. dr. Csíky Boldizsár (pian), conf. univ. dr. Cipriana Gavrișiu (muzică de cameră), conf. univ. dr. Silvia Sbârciu și lect. univ. dr. Diana Barb (acompaniament), iar în cadrul școlii doctorale „Sigismund Toduță” a Academiei de Muzică l-a avut coordonator științific pe prof. univ. dr. Gabriel Banciu.

Pe parcursul anilor de studiu a participat la cursuri de măiestrie cu Mihaela Ursuleasa, Franck van den Laar, Adriana Bera, Ninuca Pop-Oșanu, Walter Krafft și, la cursuri de muzică de cameră, cu Diana Ligeti, Ellen Rose, Vladimir Lakatos, Anke Schittenhelm și cvartetul  „Voces”. Activitatea artistică a interpretei cuprinde recitaluri solo și de muzică de cameră susținute în Cluj-Napoca, Sinaia, Suceava,Târgu-Mureș, Sighetu Marmației, Bistrița, Piatra-Neamț, Onești, Zalău.

Cristina Șoitu și-a început activitatea profesională la Școala Internațională Cluj, unde a predat pian și educație muzicală între anii 2006-2008; între 2008-2018 a fost profesor la Școala de Muzică „Augustin Bena”, Cluj-Napoca, unde s-a ocupat de pregătirea elevilor înscriși la specialitatea pian; în cadrul catedrei de vioară a realizat orele de acompaniament, obținând cu elevii îndrumați premii și distincții în competițiile naționale – olimpiade, concursuri și festivaluri. În 2013, 2017 și 2018 a fost membru în juriul Festivalului „J. S. Bach” – secțiunea pian – desfășurat la Cluj-Napoca. În 2014 devine colaborator al Academiei de Muzică ”Gh. Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, în calitate de acompaniator al catedrei de canto, în 2015 asistent universitar, și lector în anul 2018.

Repertoriul cameral al interpretei cuprinde lucrări dedicate duo-ului vioară-pian aparținând unor compozitori ca Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Poulenc, Debussy, Ravel, Janaček, Messiaen, Lipatti, Comes, Toduță, Olah, Bentoiu.