LEGENDE POPULARE ROMÂNEŞTI – ADEVĂR ŞI LEGENDĂ DESPRE PIATRA TEIULUI (PIATRA DRACULUI). POVESTIRI ÎN TREI VARIANTE.

Piatra Teiului (Piatra Dracului) este o stâncă, un bloc de calcar, aflată în comuna Poiana Teiului, la intersecţia a patru drumuri care vin dinspre Bicaz, Târgu Neamţ, Vatra Dornei şi Topliţa. Ea poate fi văzută în orice anotimp al anului de pe viaductul care traversează apa Bistriţei în zona amiontită.

Înainte de formarea lacului de acumulare Bicaz, şoseaua din lungul Bistriţei mergea pe partea dreaptă a râului prin Călugăreni şi Ceahlău. Acum trece peste viaduct pe la Piatra Teiului şi continuă pe stânga lacului până la baraj. Piatra Teiului, care a fost martor al talazurilor de plutaşi osteniţi, neguţători paşnici, mocani bogaţi în turme de oi, războinici cruzi sau diplomaţi care s-au perindat veacuri la rând pe drumurile din preajma ei, este astăzi unul principalele obiective turistice ale regiunii.

În lucrarea „Monografia comunei Poaina Teiului din judeţul Neamţ” (Editura „Nona”, Piatra-Neamţ, 2001), scrisă de Ion Ghiorghiu, un om al locului, se găsesc notate trei variante ale legendei populare dedicată acestei stânci, Pietrei Teiului sau, altfel cunoscută, Piatra Dracului.

Acest articol a fost postat in Noutati.