2005

 • „Împletitorie”, Carol CZEKANSKI

ImpletitorieReeditare a lucrării „Tehnica producerii şi proiectării împletiturilor”, lucrarea de faţă constituie o interpretare a tehnicii de proiectare şi producere a împletiturilor, urmare a documentării şi studiilor practicate în domeniu de către inginerul Carol Czekanski. Specialistul dezvăluie în filele cărţii şi o invenţie proprie – şablon pentru stabilirea poziţiei de montare a produselor împletite – şi prezintă, sub aspect constructiv, utilaje de împletit. De asemenea, cititorul interesat poate găsi şi o metodologie a reprezentării prin desen a produselor împletite, precum şi prezentarea etapelor ce trebuie parcurse în proiectarea viitorului produs.

 • „Crima din «Muzelor» zece”, Victor STAN, Ioan OUATU

Crima din Muzelor zeceRoman cu acţiune poliţistă, cu o pregnantă amprentă socială. Cei doi autori, care, din punct de vedere profesional, provin din mediul poliţienesc, folosesc un limbaj adecvat, de multe ori chiar în „termeni exacţi”, aşa cum remarcă în prefaţa cărţii scriitorul Constantin Munteanu. Cel care mărturiseşte cu sinceritate că, „dincolo de acţiunea poliţistă în sine, bine condusă, cu destule răsturnări de situaţii, surprinde plăcut «evadarea» în poezie, o poezie autentică, izvorâtă din pana poetului Victor Stan.”

 •  „Miliardele lui Darwin”, Ioan Corneliu GHEORGHIŢĂ

Miliardele lui DarwinCartea abordează, într-o formă accesibilă, disputa creaţionism versus evoluţionism, folosind rezultatele cercetării ştiinţifice din fizica nucleară, termodinamică, genetică moleculară, logica polivalentă, teoria măsurii, precum şi din informaţiile religioase corespunzătoare. Ea se adresează mai ales profesorilor de biologie, religie, fizică, dar şi elevilor interesaţi, aşa cum se exprimă autorul, „de rostul lor pe pământ”.

 • PrivilegiiConvorbiri despre viaţă şi sunete” – volumul II, Ioan AMIRONOAIE

Privilegii II„PRIVILEGIU – un asemenea sentiment am încercat de fiecare dată când, printr-un concurs fericit de împrejurări, m-am aflat pentru câteva (sau mai multe) clipe în vecinătatea unor personalităţi recunoscute ale muzicii româneşti.” (Ioan Amironoaie)

Autorul continuă călătoria sentimentală prin amintirile sale dezvăluind caracterul uman, dar şi artistic, al unei alte pleiade de stele al scenei lirice autohtone: Elena Butnaru – Botez, Caterina Cellia Costea, Aurel Marc, Alexandru Moroşanu, Ludovic Spiess, Iulian Arcadi Trofin.

 •  „MONOGRAFIA comunei Tarcău, judeţul Neamţ, cu 21 de clişee în text”, preot Gheorghe VERŞESCU

Monografia comunei TarcauEdiţia de faţă – a II-a – reproduce fidel textul primei ediţii, cea apărută în anul 1942. „Alături de cărţile religioase, această monografie să stea pe mesele voastre ca o mărturie dreaptă a vredniciei tărcăoanilor din trecut şi ca o chezăşie a dragostei voastre de pământul strămoşesc frământat cu sângele străbunilor.” (preotul Gheorghe Verşescu, în 1942)

 •  „Pasiune şi culoare”, Coralia Letiţia BUNGHEZ

Pasiune si culoareFascinată de talentul deosebit de povestitoare pe care-l avea Doamna acuarelei româneşti – Iulia Hălăucescu, autoarea s-a folosit de o promisiune mai veche a artistei. Aceea de a pune pe hârtie experienţa sa de o viaţă. Experienţa vieţii personale, precum şi cea a carierei artistice. Truda de a aşterne în scris amintirile şi-a asumat-o profesoara Coralia Letiţia Bunghez. Prietenia de aproape patru decenii care le lega pe artistă şi pe autoare a fost un amănunt care a înlesnit dialogul. Convorbirile s-au întins, ca timp, între ianuarie 2004 şi octombrie 2006, iar ca spaţiu, s-au concretizat în peste patru sute de pagini.

 •  „O femeie de cărbune”, Bruno ROMBI

O femeie de carbuneUn roman de factură socială, în care acţiunea se concentrează pe închiderea unei mine şi implicaţiile acestui fapt pentru locuitorii zonei.

 •  „Singurătate în eternitate”, Ioan K. Apostol

Singuratate in eternitateCarte de versuri scrise de un om al cifrelor, matematicianul Ioan Apostol, cel care a părăsit, în anul 2005, această lume, trecând „într-o nouă dimensiune”, aşa cum se exprimă în prefaţa lucrării Ilie Coltor – Constantinescu.

 • Fântâna cocorului rănit”, Viorel CAP

Fantana cocorului ranitProfesorul de fizică Viorel Cap ne demonstrează încă o dată talentul artistic cu care este înzestrat. Pe lângă o activitate bogată în domeniul filmului şi a fotografiei, arte pe care le-a practicat zeci de ani ca amator, domnia sa debutează cu această carte şi ca poet.

Volumul de faţă „este o cronică monocordă a dragostei scurtcircuitată mai mult sau mai puţin accidental de insule ironice sau chiar umoristice. (…) Poetul reuşeşte să ne convingă prin acest prim volum de faptul că poezia este o stare ontologică şi gnoseologică fundamentală a omului. Fără de care am putea doar supravieţui… „ (Lucian Strochi, critic de artă)

 • Teste de matematică pregătitoare pentru olimpiade şi concursuri”, Camelia Elena NEŢA, Ciprian Constantin NEŢA

Teste de matematicaCulegere de exerciţii şi probleme (cu rezolvarea dată în parte a doua a cărţii) în vederea pregătirii elevilor claselor a V-a şi a VI-a pentru olimpiade şi concursuri şcolare. Autorii sunt fraţii Camelia şi Ciprian Neţa, profesori de matematică.

 

 • Sistemul logistic – Componente, interacţiuni, strategii”, Gheorghe LĂMĂTIC

Sistemul logisticCartea se adresează studenţilor din facultăţile în care se studiază discipline economice – logistică, marketing – precum şi specialiştilor din domeniul comerţului.

 

 

 • CEASORNIC DOMNESC, Megale synaxix sau Nemurirea ultimului Cupidon”, Nicolae Harista CHELE

Megale synaxisScris în anul internaţional MOZART (2006), aşa cum ţine să ne amintească autorul  încă de pe coperta întâi, poetul se dezvălui cititorului în întregimea sufletului său aflat mereu în căutarea Frumosului.