O CARTE LA CAFEA – „ADELA”, DE GARABET IBRĂILEANU

Am ales astăzi să ne referim la o carte – „Adela” – întrucât vrem să omagiem memoria scriitorului Garabet Ibrăileanu, născut într-o zi de 23 mai.

Între scriitorii români care au scris pagini memorabile despre iubire se află şi Garabet Ibrăileanu, autorul romanului „Adela”, apărut în 1933. Scris sub forma unor fragmente din jurnalul protagonistului, doctorul Emil Codrescu, acesta ilustrează dragostea unui bărbat trecut de vârsta de 40 de ani, pentru tânăra Adela. Eroina rămâne învăluită în mister, în timp ce bărbatul îndrăgostit de ea păstrează cu luciditate tragică distanța care face din iubirea lui o poveste neîmplinită.

Romanul a fost ecranizat în anul 1985, titlul ales de regizorul Mircea Veroiu fiind același cu cel ales de scriitor. Rolul titular a fost interpretat de actrița Marina Procopie. Alături de ea mai apar în distribuție și George Motoi (Emil Codrescu), Valeria Seciu, Adrian Pintea, Natașa Raab, Ștefan Sileanu.

Garabet Ibrăileanu s-a născut la 23 mai 1871, la la Târgu-Frumos. Numele viitorul critic, istoric şi teoretician literar și prozator este legat de orașul Roman, pentru că aici a urmat gimnaziul (1883-1887), tatăl său fiind administrator de moşie în zonă, apoi slujbaş în oraşul dintre Moldova şi Siret.

A înfiinţat Societatea „Orientul” (cu Raicu Ionescu-Rion şi alţi colegi de liceu). Împreună cu Panait Muşoiu şi Eugen Vaian, redactează Revista „Şcoala nouă”, în care publică primele versuri, note de lectură, comentarii despre artă şi traduceri, semnând şi cu pseudonimul Cezar Vraja.

S-a stins din viață în ziua de 11 martie a anului 1936, la București.

Sursă de comentare: Constantin Tomșa, „Personalități ale culturii din județul Neamț”, editurile „Crigarux” și „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamț, 2014.

Acest articol a fost postat in Noutati.