OMAGII ADUSE MEMORIEI JURNALISTULUI IUSTIN BĂLAN ŞI PROFESORULUI IOAN NICA

Astăzi ne amintim de doi oameni care şi-au desfăşurat activitatea profesională în zona Neamţ şi care au lăsat urme adânci în conştiinţa comunităţii nemţene: inginerul şi publicistul Iustin Bălan şi profesorul Ioan Nica.

Primul, un reputat om de presă, care putea fi văzut în ultimii ani de viaţă umblând foarte încet, din cauza beteşugului de la picioare, pe arterele central, mereu sub braţ cu o mapă cu cărţi, ziare şi foi cu articole. O minte sclipitoare chiar şi la anii senectuţii, Iustin Bălan rămâne pentru posteritate imaginea ziaristului integru, echilibrat, cu adevărul mereu în vârful stiloului cu care-şi scria materialele.

Profesorul de limbă şi literatură Ioan Nica a fost, pentru cei care l-au cunoscut, un dascăl adevărat. La catedră era fermecător, transformând orele de curs în adevărate oaze de cultură. Fire poetică, recita ca nimeni altul din liceu versurile lui Eminescu, Minulescu sau Nichita Stănescu, desluşind pentru cei din bănci tainicele înţelesuri ale marilor clasici ai literaturii române.

IUSTIN BĂLAN

 S-a născut la data de10 iulie 1927, la Hangu, judeţul Neamţ. Absolvent al  Liceului „Petru Rareş”, din Piatra-Neamţ şi al Facultăţii de Agronomie din Iaşi, Iustin Bălan a fost director al Direcţiei Generale a Rezervelor de Stat. În activitatea sa jurnalistică a fost corespondent la: „Ora”, „Jurnalul naţional”, redactor la „Oglinda nemţeană” şi „Oglinda” din Bucureşti (1995-1996), redactor la „Ţara Hangului”, revistă cultural important care apărea în satul natal.

A editat volumul „101 trageri de limbă”, un compendiu al scrierilor sale jurnalistice.,

A decedat  la 3 octombrie 1999.

IOAN NICA

Profesorul Ioan Nica

S-a născut în ziua de 10 iulie 1941, în satul Doina, comuna Girov, judeţul Neamţ. Absolvent al claselor primare şi gimnaziale în comuna natală, apoi al Liceului „Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ, şi-a definitivat studiile la Facultatea de Limba şi Literatura Română din Iaşi, loc şi timp al tinereţii sale în care l-a urmrit şi admirat pe amrele actor Miluţă Gheorghiu.

A fos tprofesor la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Borca şi la Liceul Auto din Piatra-Neamţ.

A debutat editorial, cu placheta „Nesăbuita faptă”, poezii (1999), precedată de un cuvânt înainte, semnat Ion Ţugui. Grafica cărţii a fost realizată de pictorul pietrean Dumitru Bezem, iar fotografia autorului o datorăm colegului şi prietenului său, prof. Viorel Cap.

A trecut în eternitate în ziua de 30 aprilie 2004, la Piatra-Neamţ.

Acest articol a fost postat in Noutati.