OMAGIU ADUS „DOAMNEI TRANDAFIR” A ÎNVĂŢĂMÂNTULUI NEMŢEAN – EDUCATOAREA VERONICA FILIP

S-a născut în ziua de 17 iulie 1934, în comuna Şagani, judeţul Cetatea Albă din Basarabia.

Fiică a preotului martirizat Anton Cernăuțeanu, Veronica Filip s-a refugiat în timpul Primului Război Mondial la mătușa sa, Nadia Petcov, în satul Margina, împreună cu mama și cu cele două surori.

Ajunsă la Piatra Neamț în anul 1951, a terminat anul al IV-lea la Liceul Pedagogic de Fete, secţia educatoare. S-a afirmat în mod strălucit în învăţământul preşcolar. Ulterior, avea să devină directoarea Grădiniței cu orar redus nr. 2 din Piatra-Neamț.

Printre multe alte iniţiative ale Doamnei Trandafir din învăţământul nemţean se numără şi faptul că a format echipa de Teatru de Păpuși cu elevele Liceului Pedagogic, cu care a participat la Festivalul Național de la București, obținând locul întâi

Începând din martie 2002, unitatea de învăţământ, din Piatra-Neamţ, unde a funcţionat până la pensionare, în semn de preţuire, îi poartă numele.

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, editurile „Crigarux” şi „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamţ, 2014; Irina Nastasiu – Educatoarea Veronica Filip, un nume de referință în peisajul pedagogiei românești

(https://ziarulceahlaul.ro/educatoarea-veronica-filip-un-nume-de-referinta-in-peisajul-pedagogiei-romanesti/?fbclid=IwAR0uRPhEovHnr8H8I-1C1bwCdXP64HSb6urK4amRQIOqesdskXXMo2F1zH8)

Acest articol a fost postat in Noutati.