OMAGIU ADUS MEMORIEI ACTRIŢEI FLORINA CERCEL

Florina Cercel

Florina Cercel s-anăscut în ziua de 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ. Absolventă a I. A. T. C. Bucureşti, la clasa profesorului Jules Cazaban (1964), a jucat pe scenele Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, Teatrului Naţional din Timişoara, Teatrului Naţional „ion Luca Caragiale” din Bucureşti.

A cunoscut succesul interpretând zeci de roluri în piesele de teatru, precum: „Despot Vodă”; „Troienele; „Danton”; „O scrisoare pierdută”; „Peripeţiile bravului soldat Svejk”; „Tinereţea lui Moromete”; „Electra – O trilogie antică”; „Casa Bemardei Alba”; „Azilul de noapte”; „Inimă de câine”.

Talentul ei actoricesc a fost folosit de regizorii de film, Florina Cercel făcând parte din distribuţiile producţiilor: „Fraţii”, „Filip cel Bun”, „Dincolo de pod”, „Prin cenuşa imperiului”, „Marele singuratic”, „Roşcovanul”, „Iarna bobocilor”, „Dincolo de orizont”, „Dumbrava minunată”, „Crucea de piatră” ; „Premiera”; „Lumini şi umbre”, „Femeia din Ursa Mare”; „Căruţa cu mere”; „Ambasadori, cautăm patrie”; „Inimă de ţigan”.

În 1990 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, cu rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, regia Ion Cojar.

A primit Premiul Ministerului Culturii ca fiind cea mai bună actriţă a anului 2002, interpretând rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul”, de Nicolai Vasilievici Gogol, regia – Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional „I. L.Caragiale”. Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În 2016, Florina Cercel a primit o stea pe Aleea Celebrităților din București.

Florina Cercel a părăsit această lume pe 30 iulie 2019, fiind înmormântată în Cimiterul Bellu din Capitală.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Sursă foto: cinemagia.ro.