OMAGIU ADUS MEMORIEI ARHEOLOGULUI GHEORGHE DUMITROAIA

Astăzi, 23 aprilie, este sărbătorit marele scriitor englez William Shakespeare. Și, ca urmare, în lumea întreagă, pe 23 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Cărţii şi Ziua Mondială a Bibliotecarului.

Însă noi vă vom reține atenția, propunându-vă rememorarea personalității muzeografului, arheologului şi directorului GHEORGHE DUMITROAIA.

Fostul director al Complexului Muzeal Județean Neamț s-a năsut la 23 aprilie 1949, la Drăguşeni, Suceava. A urmat, în localitatea natală, studiile gimnaziale și liceale, cele superioare fiind parcurse în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În decursul vieții sale a fost arheolog, doctor în istorie, director al Complexului Muzeal din Neamţ (din 1993), precum și iniţiator şi fondator al Centrului Internaţional de Cercetare a Culturii Cucuteni.

În perioada 1976-1980, a activat ca muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, iar din 1980 în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț, unde a ocupat mai întâi funcția de muzeograf-arheolog, apoi, începând cu anul 2000, pe cea de cercetător științific.

Calitățile umane deosebite, competențele profesionale și abilitățile organizatorice remarcabile l-au impus ca șef de secție (1990-1991), director adjunct (1992), iar din 1993 ca director-manager al Complexului Muzeal Județean Neamț.

În anul 1994 Dr. Gheorghe Dumitroaia a creat în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie din Piatra-Neamț un organism de cercetare unic la nivel național – Centrul Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni –, sub egida căruia s-au derulat ulterior toate activitățile de cercetare (de teren și laborator) legate de civilizația Cucuteni și de valorificare (expozițională și publicistică) a patrimoniului său de excepție.

Pe 24 iunie 2005 Dr. Gheorghe Dumitroaia a înfăptuit un vechi deziderat a numeroase generații de arheologi preocupați de descifrarea enigmelor celei mai prestigioase civilizații preistorice continentale și a inaugurat în centrul istoric al municipiului Piatra-Neamț un muzeu unic la nivel național – Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni –, care adăpostește în prezent cea mai bogată colecție de artă neo-eneolitică din sud-estul Europei și de artă cucuteniană (decorativă și figurativă) din întreaga lume, instituție apreciată în mod unanim de către vizitatori drept cel mai frumos muzeu de arheologie, istorie și artă din România.

În 1999 a obținut titlul științific de doctor în istorie, la Institutul Român de Tracologie din București, sub îndrumarea reputatului prof. dr. Petre I. Roman, rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul acestui demers fiind valorificate publicistic în anul următor prin intermediul volumului intitulat “Comunități preistorice din nord-estul României. De la cultura Cucuteni până în bronzul mijlociu”.

Meritele sale deosebite în cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural național au fost de altfel recunoscute în mod oficial de către Ministerul Culturii și Cultelor prin atestatele conferite, de arheolog-expert în cadrul Registrului Arheologilor și expert în bunuri arheologice și istorico-documentare. De asemenea, ca urmare a competenței sale profesionale incontestabile în domeniu, reputatul specialist a fost membru al celor mai importante comisii de specialitate care coordonează activitatea de cercetare arheologică și valorificare muzeistică a patrimoniului cultural din România, respectiv Comisia Națională de Arheologie (1995-1999 și din 2003), Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (2004-2007) și Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor (2009-2013).

A publicat numeroase lucrări de specialitate, în revista Muzeului nemţean „Memoria Antiquitatis” şi în alte publicaţii ştiinţifice din ţara şi străinătate.

A fondat editura „Constantin Matasă”, cu un activ bogat de lucrări ştiinţifice de arheologie.

În 2012 a realizat Colocviul internaţional „Impactul entropie asupra mediului natural în Neo- eneoliticul sud-est-european”, cu optzeci și opt de contribuţii.

În 2014, a apărut volumul „In honorem dr. Gheorghe Dumitroaia”.

S-a stins din viață la 6 aprilie 2016.