OMAGIU ADUS MEMORIEI ARHEOLOGULUI ŞI MUZEOGRAFULUI DAN MONAH

Dan Monah s-a născut în ziua de 11 februarie 1943, la Mogoşeşti-Siret, Iaşi. Profesor, muzeograf, arheolog, a fost absolvent al Liceului „Petru Rareş” din Piatra- Neamţ (1960) şi al Facultăţii de Istorie-Filosofie din Iaşi (1968).

A activat ca profesor la Liceul „Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, în 1968. Apoi, a fost muzeograf la Muzeul de Istorie din Piatra-Neamţ, la Muzeul din Bicaz şi la Muzeul de Istorie din Bacău.

Ani de zile a depus muncă de cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie „A. D. Xenopol” din Iaşi.

A obţinut Doctoratul în istorie, în 1995, cu teza „Plastica antropomorfă în Cultura Cucuteni”.

A realizat studii de documentare la Universitatea „Paris I Sorbone-Pantheon” şi la Universitatea din Chişinău.

Ca urmare a competenței sale profesionale deosebite, doctorul Dan Monah a făcut parte dintr-o serie de organisme naționale și internaționale de prestigiu în domeniul arheologiei, fiind membru al comisiei pentru neolitic al lʼUnion Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques, membru al European Association of Archaeologists, membru al The Research Centre for the Archaeology of Central and Eastern Europe al Universităților din Durham și Newcastle (Marea Britanie), membru al Federación Iberoamericana de Sociedades de Defensa del Patrimonio Geológico y Minero (FISDPGYM), secretar științific al Centrului Internațional de Cercetare a Culturii Cucuteni din Piatra-Neamț, membru al consiliilor științifice ale Institutului de Arheologie din Iași și respectiv Complexului Muzeal Județean Neamț.

De asemenea, domnia sa a fost co-editor al prestigioasei colecții de specialitate Bibliotheca Memoriae Antiquitatis, din cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț, membru în comitetul de lectură al revistei Memoria Antiquitatis, membru în colegiile de redacție ale revistelor Arheologia Moldovei, Memoria Antiquitatis, Carpica și Studia Historica. Analele Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

În anul 1987 i-a fost acordat de către Academia Română Premiul „Vasile Pârvan”, în urma publicării (în colaborare) a volumului  „Așezările culturii Cucuteni din România”.

A fost consultant ştiinţific pentru filmele: „Zânele de la Poduri” şi „Homo religiosus”.

A scris multe articole şi studii, prezentate la diverse reuniuni ştiinţifice, publicate în revistele de specialitate sau în volume colective.

A trecut în eternitate pe 21 septembrie 2013.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”; pagina oficială a Complexului Muzeal Naţional Neamţ (https://www.muzeu-neamt.ro).