OMAGIU ADUS MEMORIEI ARTISTULUI PLASTIC DUMITRU BOSTAN

Astăzi omagiem memoria artistului plastic Dumitru Bostan, apreciat și iubit pentru arta sa și pentru felul său de a fi.

S-a născut la 14 aprilie1935 în satul Şipote din județul Bacău. Viitorul artist plastic a absolvit Facultatea de chimie din Iaşi. Avea să studieze pictura cu Pantelimon Vedenivschi, fost rector al Academiei de Arte Frumoase din Kiev (1958-1962), apoi cu Ştefan Hotnog şi sculptura cu Pompiliu Clement. Debutează cu desene umoristice în reviste studenţeşti din Iaşi (Premiul al II-lea al Revistei „Viaţa studenţească”, 1961). La sugestia lui Marin Sorescu, deschide mai multe expoziţii personale de caricatură la Palatul Culturii din Iaşi (1960-1962). Din 1963, este prezent în expoziţii de grup la: Iaşi, Bucureşti, Bârlad, Piatra-Neamţ. Personale: New York, o colectivă în Germania (2002). Lucrări în colecţii: Franţa, Suedia, Olanda, Cuba, U. S. A., Israel, Republica Dominicană, Cuba.

În 2008 a publicat „Pictura pentru amatori”. Despre această carte, Lucian Strochi spunea: „Pedant, metodic, ironic, patetic, îndrăgostit de pictură, dar şi de rigoarea ştiinţifică, Dumitru Bostan ia în discuţie şi clarifică aproape toate aspectele legate de pictură, de la suport: pânză, carton până la paletele marilor maeştri, de la schiţarea subiectului şi organizarea tabloului până la trucurile folosite în pictură (frontaj, învechirea artificială a picturii, pictarea fără pensulă), de la secţiunea de aur până la pictura din instinct, de la armonia suprafeţelor la întreţinerea tablourilor pictate în ulei sau întreţinerea ramelor. Ne-am fi aşteptat ca un asemenea conţinut eterogen să dea impresia de improvizaţie, de privire prea grăbită, de rezumat, de punctare mai mult sau mai puţin convingătoare a problemelor. Nu e deloc aşa, rezultatul ştiinţific fiind unul absolut convingător, vectorial, un aliaj inedit prin calităţile sale.”

Talentul l-a transmis următoarei generații, fiul, Dumitru D. („Luțu”) Bostan devine, la rândul său, un artist plastic apreciat de specialiști și de public.

Dumitru Bostan a trecut la cele veșnice în ziua de 11 ianuarie 2017.