OMAGIU ADUS MEMORIEI MARELUI MUZICIAN NEMŢEAN SERGIU CELIBIDACHE

Noi, românii, ne mândrim cu o serie de mari personalităţi ale artei şi culturii naţionale: Eminescu, Enescu, Brâncuşi… Şi lista poate continua. Alături de aceste adevărate genii stă şi dirijorul Sergiu Celibidache, celebru în lumea largă. Printre multe alte amănunte ale vieţii sale, de notorietate este şi faptul că era un spirit enciclopedic, alături de domeniul muzical fiind foarte interesat de filosofie şi matematică, discipline pe care le-a studiat şi aprofundat în universităţile de la Iaşi, Bucureşti şi Paris. 

Sergiu Celibidache s-a născut în ziua de 28 iunie 1912, la Roman. Celebrul muszician a absolvit liceul în oraşul natal. După absolvire, se consacră muzicii, pleacă la Berlin, unde studiază la Şcoala de înalte Studii Muzicale (1936), unde va debuta, în 1945, la pupitrul Filarmonicii din capital Germaniei.

Încă din tinereţe dirijează cu regularitate renumite orchestre simfonice europene şi ţine cursuri de perfecţionare în arta dirijorală la Academia Muzicală din Siena (1960-1962), iar mai târziu la Fontainebleau şi la München pentru tineri dirijori.

A fost autorul unui „Requiem”, a patru simfonii şi al unui Concert pentru pian şi orchestră, rămase în cea mai mare parte inedite.

A condus Orchestra Filarmonică din Paris (din 1969), apoi, începând din 1979, a fost director al Filarmonicii din München, pe care o va dirija de două ori şi la Ateneul Român, în 1978 şi 1990.

A fost membru de onoare al Academiei Române.

A trecut în eternitate în ziua de 14 august 1996, lângă Paris.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, editurile „Crigarux” şi „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamţ, 2014.

Acest articol a fost postat in Noutati.