OMAGIU ADUS MEMORIEI OMULUI POLITIC ŞI PRIMARULUI NICU ALBU

Nicu N. Albu s-a născut, la Piatra-Neamţ. A urmat cursurile primare în Piatra-Neamţ, iar apoi, pe cele secundare la Academia Mihăileană de la Iaşi. A absolvit Facultatea de Medicină din Berlin.

Arendaş al moşiilor din Roznov, Turtureşti şi Mărăţei, se va consacra exploatărilor forestiere, construind drumuri, şosele, căi ferate (Bacău – Piatra-Neamţ, şi Piatra-Neamţ – Tarcău).

A urmt o importantă carieră politică, fiind, pe rând, deputat (1891-1894), prefect al judeţului Neamţ (1885-1888 şi 1895-1899) şi primar al urbei pietrean 1901-1904 şi câteva luni în 1907).

Atunci, în timpul cât Nicu Albu a fost primar, s-a terminat construcţia şoselelor începute de Gheorghe Ruset-Roznovanu, s-au construit şapte poduri mari peste Bistriţa, şoseaua peste Petru-Vodă (Târgu-Neamţ – Valea Bistriţei), introducerea curentului electric în oraş, amenajarea Parcului „Cozla” şi a grădinii zoologice, aducţiunea de apă potabilă, construirea de străzi, trotuare, extinderea liniilor telefonice în judeţ, mutarea gării pe actualul amplasament.  De toate aceste realizări, Nicu Albu nu a fost străin, ba din contră, s-a implicat, ajutând cât a putut de mult.

Referitor la una dintre cele mai importante reuşite din mandatul său de primar, introducera curentului electric pe străzile oraşului (1894), este de subliniat că astfel Piatra-Neamţ a devenit prima urbe din Moldova electrificată. Însuşi Nicolae Iorga a fost încântat de cum arăta mica localitate nemţeană: „Piatra are o strălucire modernă, în armonie cu destinaţia sa de staţie de aer. Văzut noaptea, la lumina globurilor şi arcurilor electrice, oraşul este copleşitor, dar impresia de curăţenie şi civilizaţie se menţine şi ziua”

De asemenea, primarul Nicu Albu a sprijinit apariţia publicaţiilor locale: „Mişcarea”, „Propăşirea”, „Munca”.

După încheierea mandatului de primar a fost ales senator între anii 1905-1907 şi 1907-1908.

În memoria sa, o stradă din municipiul Piatra-Neamţ şi una dintre şcolile gimnaziale (cea cu numărul 10) îi poartă numele.  În incinta Parcului Zoologic „Cozla” există şi un bust care îl reprezintă pe cel mai vajnic primar al oraşului Piatra-Neamţ.  Bustul lui Nicu Albu, realizat din bronz, de către sculptorul român  Oscar Späthe, a fost inaugurat în 30 septembrie 1923 în prezența liderului liberal Ionel I. C. Brătianu.

A trecut în eternitate în ziua de 31 mai 1908, la Bucureşti.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Acest articol a fost postat in Noutati.