OMAGIU ADUS MEMORIEI PICTORULUI GHEORGHE DIACONU – „PIF”

Pictorul, care se semna Gdia, dar care era cunoscut în lumea artei plastice, de colegi și public deopotrivă, drept “PIF”, s-a născut la 22 aprilie 1944, la Galda de Jos (Alba). În fiecare an al vieții sale, a doua zi după celebrarea zilei de naștere își serba onomastica.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice, la clasa profesorului Alexandru Podoleanu, precum și Istoria Artelor (1964), la Iași.

Nefiind membru al defunctului partid comunist, abia din 1991 a intrat în rândul Uniunii Artiștilor Plastici din România.

La începutul carieirei artistice a fost profesor la liceele din Borca și Sulina, apoi a predat pictura și Istoria Artelor la cursurile Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț.

Începând cu anul 1972, a avut numeroase expoziţii personale, dintre ele amintim aici pe cele de la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ (în 6 martie 1975, la premiera spectacolul “Matca”, de Marin Sorescu, la vernisaj fiind prezent însuși marele poet), de la Galeriile de Artă din Piatra-Neamţ, de la Muzeul de Artă, de la Biblioteca Județeană “G.T. Kirileanu” sau de la Casa Cărții. Apoi, pe cele de la Roanne și Charlieu (Franţa), în 1992; de la Valencia şi Peniscola (Spania) și Veneţia și Milano (Italia), în 2000; de la Nazaret, Ashdod şi Ierusalim (Israel), în 2002; de la Sidney (Australia), în 2004. Are reţinute lucrări în colecţii particulare din Australia, Franța, Japonia, Coreea de Sud, China, Hong Kong, Singapore.

După periplul său din Australia, Gheorghe Diaconu-Pif, în anul 2005, a oferit comunității pietrene două expoziții memorabile: una, intitulată “Australia”, la galeriile de artă „Lascăr Vorel” Piatra-Neamţ, şi cealaltă, o expoziţie personală cu tematică istorică „501 ani Ştefan cel Mare”, cu lucrări de mari dimensiuni.

Între 1973-2006, are expoziţii de grup la Piatra-Neamţ.

A participat în Taberele de la Almaş, Borca, Ardeluţa, Toşorog, Potoci.

A primit Premiul „George Apostu”, la Saloanele Moldovei Bacău-Chişinău (1999).

Cu lucrări de ale sale de grafică a ilustrat o serie de cărți. A lucrat în mai toate tehnicile – pictură, grafică, acuarelă, a pictat icoane pe lemn și sticlă, expunând creațiile sale în diverse expoziții. De asemenea, a executat vitralii (în tehnica veche, cu plumb), pictură murală bisericească și a făcut restaurări frescă.

În 2009, i s-a organizat o expoziţie comemorativă la Galeriile „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamţ şi la Muzeul de Artă din Bacău. În orașul lui Bacovia, la vernisaj a participat și profesorul Gheorghe Bunghez, unul dintre apropiații de suflet ai artistului.

A trecut în eternitate în ziua de 19 martie 2008, la Piatra-Neamţ.