OMAGIU ADUS MEMORIEI PICTORULUI GHEORGHE VADANA

Gheorghe Vadana s-a născut în ziua de 3 februarie 1931, la Poiana Largului, judeţul Neamţ. Personalitate complexă, a fost profesor de desen inspector şcolar, director de şcoală (1967-1993), artist plastic.

A absolvit Facultatea de Arte Plastice, Iaşi (1967), fiind membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A participat la taberele de creaţie din ţară şi la Tabara UNICEF, de la Hamburg (1972).

A avut numeroase expoziţii personale în străinătate, la Strasbourg Hamburg, în Ungaria, în Spania, precum şi în toată ţara: 1a Voroneţiana (Suceava), la Galeria „Cupola” Iaşi, Chişinău sau Bacău, la Gala Teatrului Naţional Bucureşti.

A expus anual la galeriile din Piatra-Neamţ şi la toate expoziţiile Filialei Neamţ a U.A.P. De asemenea, a participat la ediţiile Bienalei „Lascăr Vorel”.

De-a lungul carierei sale a primit numeroase distincţii. Dintre ele, amintim aici Diploma de Onoare a Comitetului de Cultură Neamţ şi Premiul „Lascar Vorel” pentru pictură, Cetăţean de Onoare al muncipiului Piatra-Neamţ.

Lucrările pictorului Gheorghe Vadana se află în muzee şi colecţii particulare din ţară şi din străinătate: S.U.A., Canada, Australia, Israel, Venezuela, Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Grecia, Turcia, Rusia, Moldova.

A trecut în eternitate pe 20 noiembrie 2019, la Piatra-Neamţ.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa . „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Acest articol a fost postat in Noutati.