OMAGIU ADUS MEMORIEI PREOTULUI ŞI ARTISTULUI PLASTIC TEODOR VARAHIL MORARU

Teodor-Varahil Moraru s-a născut la 26 februarie 1913, la Neagra Şarului, Suceava. Viitorul preot, artist plastic, poet, prozator a efectuat cursuri secundare la Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ.

Între anii 1935 şi 1937, a participat, alături de studenţii conduşi de N. N. Tonitza, la pictarea Mănăstirii Durău, iar în 1938, devine student la

Academia de Arte Frumoase, Iaşi.

Debutează, expoziţional, la Salonul Oficial al Moldovei , în anul 1943, prilej cu care primeşte Premiul Academiei al cărei student a fost. Profesor la Seminarul de la Mănăstirea Neamţ (1954-1957), concomitent, a urmat un curs de restaurare a monumentelor de artă.

A pictat biserici din Basarabia (Dubăsari), Neamţ (Pipirig, Agapia Veche, Gârcina, Grozăveşti-Hangu şi biserica „Sfântul Gheorghe” din Piatra-Neamţ), Bacău (Plopu) şi Iaşi (Catedrala Mitropoliei).

A vernisat expoziţii personale şi de grup la Miercurea-Ciuc, Bacău, Vatra Dornei şi la Retrospectiva de la Muzeul de Artă din Piatra-Neamţ, în anul 1993.

Membru al Fondului Plastic (din 1966), a participat la Cenaclul literar „Petrodava”. I s-a publicat volumul „Ecouri şi umbre în zări de lumină” (1995).

A trecut în nefiinţă pe 16 iunie 1999, la Piatra-Neamţ.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.