OMAGIU ADUS MEMORIEI PROFESORULUI ŞI PUBLICISTULUI PANAITE POPOVICI

Panaite Popovici, născut în ziua de 9 februarie a anului 1884, la Geoseni, Bacău, a fost cunoscut ca profesor şi publicist. După absolvirea Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti, secţia geografie, a fost, timp de treizeci şi trei de ani, profesor la Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ, apoi director al Şcolii Normale de Băieţi „Gheorghe Asachi” (1912-1914 şi 1918), director al Şcolii Secundare Particulare de Băieţi şi al Şcolii Secundare de Fete „Eugenia Popovici şi Valentina Focşa” (1919-1922), director la Şcoala Inferioară de Comerţ (1925-1928).

Membru al Societăţii Regale de Geografie, a condus diferite societăţi comerciale din cooperaţie şi a participat la conferinţe şi congrese internaţionale de geografie şi ale cooperaţiei.

Deputat şi senator, a fost distins cu diverse ordine şi medalii.

A avut colaborări în presalocală şi de specialitate: „Îndreptarea”, „Preocupări didactice”, „Terra”, „Revista de geografie”, „Reformatorul”.

A scris o serie de cărţi, dintre care amintim „Din cronica lui Şincai”, „Lui C. Meissner. Omagiu”, „Geografia Judeţului Neamţ pentru cl. a Il-a primară” (colab.).

A trecut în eternitate pe 29 noiembrie 1949, la Piatra-Neamţ.

Acest articol a fost postat in Noutati.