OMAGIU ADUS PERSONALITĂŢILOR DIN CULTURA NEMŢEANĂ: DUMITRU CĂDERE, SIMION PURICE ŞI SILVIU DRAGOMIR

Dumitru Gh. Cădere s-a născut pe 4 octombrie 1876, la Buhalniţa, Neamţ. Cunoscut drept profesor universitar şi om de ştiinţă, a absolvit Facultatea de Ştiinţe din Iaşi. A predat la: Liceul „Gheorghe Roşca-Codreanu”, Bârlad, Liceul Naţional Iaşi, Seminarul „Veniamin Costachi”, Şcoala Normală „Vasile Lupu”, iar după Primul Război Mondial, la catedra de mineralogie a Universităţii ieşene.

Cursuri de specializare la Viena, titlul de doctor (1924) şi doctor docent (1927).

Funcţii: inspector general şi secretar general în Ministerul Instrucţiei Publice.

Membru al societăţilor ştiinţifice din cadrul Universităţilor din Iaşi, Viena şi Berlin.

A activat în redacţiile: „Arhiva” şi „Cultura română”. Autor de manuale şcolare („Noţiuni elementare de fizică”, şi „Noţiuni elementare de chimie”), precum şi de studii: „Notă asupra rocilor eruptive de pe Borca” „Paleozoicul din Dobrogea”. S-a ocupat de editarea operei lui Petru Poni (cinci volume, 1910-1928).

A trecut în eternitate în anul 1941, la Bucureşti.

Simion Purice s-a născut la 4 octombrie 1922, la Piatra-Neamţ. Cunoscutul medic, profesor universitar, doctor (titlu obţinut 1949), absolvent al Liceului „Petru Rareş” din oraşul natal, al Facultăţii de Medicină, Bucureşti. Director al Institutului Naţional de Medicină Internă (1980). Participant la întruniri ştiinţifice, a fost colaborator la publicaţii de specialitate din străinătate.

A fost membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi membru al Academiei Germane de Medicină,

Lucrări editate: „Clinica medicală”; în colaborare: „Tratat de medicină internă”; „Medicină internă”; „Tratat de alergologie”.

A trecut la cele veşnice pe 20 august 1996, la Piatra-Neamţ.

Silviu N. Dragomir s-a născut în ziua de 4 octombrie 1930, la Roman, unde a urmat cursurile liceale, până în clasa  a Vl-a, după care s-a mutat la Bucureşti şi a absolvit Politehnica. Este unul dintre cei mai importanţi colecţionari români, decan de vârstă al filateliştilor, autor al volumului „Istoria cartofiliei româneşti”.

La festivitatea de 1 mai 1948, împreună cu alţi colegi au luat portretul lui Stalin şi, mimând o procesiune de înmormântare, 1-au plimbat pe culoarele şcolii până în clasă, unde l-au aşezat cu capul în jos şi cu faţa la perete. Pentru gestul său a fost condamnat la un an închisoare.

A mai colecţionat cărţi poştale, apoi, numismatică, un „cap de bour” din a doua emisiune.

Cărţi editate: „Dracula”, „Istorii neelucidate”, „Istorii din jurul nostru”, „Un Bucureşti mai puţin cunoscut”, „Familia Regală în vechi cărţi poştale ilutsrate”.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”.

Sursă foto: jurnaluldedrajna.ro