OMAGIU ADUS PROFESORULUI GEOLOG COSTACHE TEŞU

Costache Teşu s-a născut pe 7 octombrie 1929, la Brusturi-Drăgăneşti, Neamţ. Viitorul profesor universitar a fost absolvent al Şcolii Normale „Gheorghe Asachi”, Piatra-Neamţ, şi al Facultăţii de Agronomie, Iaşi. A urcat toate treptele ierarhiei universitare, ajungând doctor în ştiinţe (1967), decan al Facultăţii de Agricultură (1976-1981), rector al Institutului Agronomic „Ion Ionescu de la Brad” (1981- 1984).

Ca pedolog, specialist în studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, a fost foarte apreciat atât în ţară cât şi de colegii de peste hotare.

A fost membru al Societăţii Naţionale pentru Ştiinţele Solului din România, membru al Asociaţiei O.amenilor de Ştiinţă, întemeietor al şcolii de pedologie ieşene.

A fost autor a peste o sută douăzeci de lucrări ştiinţifice, dintre care şapte manuale de pedologie, „Studiul apelor freatice şi de suprafaţă din Lunca Jijiei”; „Flora şi vegetaţia pajiştilor Valea lui David”; „Solurile României”.

A trecut în eternitate în ziua de 5 aprilie 1993, la Iaşi.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ.

Acest articol a fost postat in Noutati.