PEISAJUL CULTURAL MONAHAL DIN ZONA VÂNĂTORI-NEAMȚ A FOST PROMOVAT CU SUCCES LA PALATUL PARLAMENTULUI

Marți, 11 mai 2021, Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ a desfășurat un prim proiect de mare vizibilitate după o perioadă în care și-a adaptat activitatea după condițiile impuse de pandemie, promovarea Peisajului cultural-monahal Vânători-Neamț. Evenimentul face parte dintr-un program extins al instituției, denumit „Neamț, colț de Rai“, prin care se urmărește promovarea unor zone ale ținutului nemțean în țară și în străinătate.

Astfel, la începutul acestei săptămâni, membrii Parlamentului României și reprezentanți ai instituțiilor centrale au avut ocazia de a cunoaște câteva dintre frumusețile județului Neamț, promovate în sediul legislativului național de către Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare“, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ. Organizatorul evenimentului a fost Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația UNESCO, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Prin evenimentul de la Palatul Parlamentului s-a urmărit promovarea unei zone speciale a județului, peisajul monahal şi cultural din Vânători-Neamţ, care însumează schituri, mănăstiri, tradiţii, meşteşuguri, portul oamenilor care trăiesc în acele locuri, toate fiind prezentate într-o amplă expoziţie.

Cu această ocazie, părintele arhimandrit Miahil Daniliuc, de la schitul Vovidenia, a susținut o amplă prezentare a peisajului monahal al zonei.

Extrem de atractive pentru vizitatori s-au dovedit a fi atelierele meşteşugăreşti, precum şi  momentele artistice susţinute de dansatorii şi orchestra Ansamblului folcloric „Floricică de la munte“ și grupul vocal nemţean „Sânzienele“, coordonat de Georgiana Şerban-Axinte, profesor de canto tradiţional la Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ.

Un sprijin important în încheierea cu succes a evenimentul de la Parlamentul României l-a acordat Romsilva-Parcul Natural Vânători Neamț.

Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită implicării deputatei Oana Bulai, membru al  Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.