PERSONALITATEA ZILEI – OTTO HEEL

„Creativ, autoritar, corect, modest, perseverent, profesionist, înzestrat cu simț didactic, tehnician de elită, Otto Heel face parte din categoria “titanilor” handbalului românesc. Prețuit pentru calitățile sale, el a insuflat și sportivilor aceleași idealuri. Omul deciziilor luate în fracțiuni de secundă, a acordat o atenție deosebită perspectivei, fiind unul dintre antrenorii care a contribuit din plin la dezvoltarea jocului cu mingea mică din țara noastră.” Aşa îl caracteriza, într-un articol de acum şapte ani, jurnalista Violeta Moşu. În timp ce, un alt ziarist sportiv de forţă al urbei noastre, Radu Irimescu, aprecia că „Otto Heel este cel mai bun antrenor de handbal pe care l-a dat orașul nostru, fiind primul tehnician din sportul nemțean care a ajuns (cu rezultate remarcabile) să conducă destinele unei reprezentative de seniori”.

Otto-Carol Heel s-a născut în ziua de 30 octombrie 1944, la Reşiţa.

A învăţat la şcoli din localitatea natală, apoi a fost student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău (Bucureşti), concomitent, jucător de handbal la Reşiţa.

Face parte din echipa „Relonul” Săvineşti (1969), care promovează în divizia B, şi tot atunci conduce echipa de handbal a Şcolii Sportive (până în 1990).

A condus diverse cursuri („Solidaritatea olimpică”) şi a participat la cursuri de perfecţionare de la Düsseldorf şi Cairo (1993 şi 1995). A intrat în învăţământ la Timişoara (1990), lector şi antrenor al echipei „Politehnica” cu care s-a calificat în Cupa Campionilor Europeni.

A antrenat şi echipa naţională. A revenit în Moldova, ca lector la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, câştigând cu echipa locală „Cupa Luxemburgului”. A preluat echipa „Fibrex-Zimca”, în etapele superioare ale Cupei Campionilor. În octombrie 2014 a acceptat să preia conducerea lotului olimpic. Cetăţean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamţ (1996).

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, arhiva ziarului „Ceahlăul”.

Acest articol a fost postat in Noutati.