PERSONALITĂŢI MARCANTE ALE PEDAGOGIEI NEMŢENE – EUGENIA POPOVICI

În istoria pedagogiei nemţene au existat personalităţi care au marcat acest domeniu, luminând calea spre cunoaştere a câtorva generaţii de şcolari, elevi, liceeni. Centru pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ şi-a făcut datoria de onoare de a scoate din anonimat şi de a reda memoriei publice o serie de oameni care au trudit o viaţă la catedră: Constantin Borş, Paul Vasiliu, Ion Luca, Constantin Romanescu, Vladimir Laşcu.

O astfel de personalitate a pedagogiei nemţene a fost şi Eugenia Popovici, o viaţă întreagă profesoară de limba şi literatura română, de numele ei fiind legată prima parte a istoriei actualului Colegiu Naţional „Calistrat Hogaş”.

Eugenia Popovici s-a născut în ziua de 8/21 iunie 1884, la Râmnicu-Sărat.

A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, după care s-a stabilit la Piatra-Neamţ (1910), unde a înfiinţat, cu Natalia Focşa, Şcoala Secundară Particulară de Fete „Eugenia Popovici şi Valentina Focşa” (1911).

Numită directoare, în 1919, i se încredinţează sarcina de a organiza Şcoala Normală de Fete, pe care o va conduce până în 1921, când revine la conducerea şcolii secundare particulare, pe care, cu sprijinul lui P. P. Negulescu şi I. Petrovici, o transformă în liceu de stat (1923), instituţie ce-i va purta numele (azi, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”) şi unde a rămas directoare până la pensie (1944).

În acest timp, s-a construit localul. După moartea soţului (1949), pleacă în Olanda, la fiul său, George Popovici, inginer-diplomat la Haga.

Colaborări în presa vremii: „Avântul”; „Biruinţa”; „Reformatorul”; „Preocupări didactice”.

S-a stins din viaţă în ziua de 15 octombrie 1965, la Haga, în Olanda.

Sursă de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”, editurile „Crigarux” şi „Cetatea Doamnei”, Piatra-Neamţ, 2014.