PROFESORUL DRAGOMIR OPREA, PERSONALITATE MARCANTĂ A ORAŞULUI BICAZ

Dragomir Oprea s-a născut pe 5 februarie 1943, la Răstoaca, Vrancea.

Este cunoscut ca profesor şi publicist. A absolvit Liceul „Unirea” (Focşani, 1961), Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii din Iaşi (1966), fiind repartizat ca profesor la Liceul din Bicaz, unde a rămas până la pensionare (2006) şi unde a fost şi director (1987-2005).

A fost distins cu titlul de „profesor evidenţiat”, precum şi cu Diploma de Onoare a Ministerului învăţământului, cu Diploma de Onoare a S. C. Moldocim S. A. Bicaz şi cu Distincţia de Vrednicie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Debut editorial cu „Durerea vine de la răsărit” (2006). Alte cărţi: „Doamne, ocroteşte-i pe români” şi „Secolul XX, veacul însângerat al românilor”. Colaborări: „Ceahlăul”, „Monitorul de Neamţ”, „Piatra Corbului” şi „Studii şi cercetări de istorie”, „Tribuna învăţământului”.

În decembrie 2020, profesorul Dragomir Oprea a venit în întâmpinarea noului an cu o carte-document, „Trecute vieţi de regi şi regine“. Titlul volumului parafrazeazã lucrarea semnată de Constantin Gane, „Trecute vieţi de doamne şi domniţe“, apărută în mai multe volume, între anii 1932 şi 1941. Cartea profesorului Oprea abordează ca subiect fundamental monarhia, povestind, secvential, amănunte din viata familiilor regale Carol I şi Elisabeta, Ferdinand şi Maria, Carol al II-lea şi soţiile sale şi Mihai I şi Ana.

Autorul mărturiseşte: „Momentul decisiv care m-a decis să trec la aprofundarea temei privind regalitatea românească a fost vizita Regelui Mihai la Bicaz, în toamna anului 1997, an în care se împlineau 50 de ani de la detronarea sa. Atunci am avut privilegiul de a-l îmbrăţişa pe Majestatea Sa, de a-l privi şi de a-l asculta pe cel care, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand, a fost proclamat Rege al României la vîrsta de 5 ani şi 9 luni şi a fost detronat de tatăl său, Carol al II-lea, în 1930 şi a redevenit apoi Rege în1940, anul în care România a suferit cea mai îngrozitoare mutilare teritorială şi apoi să-şi încheie domnia la 30 decembrie 1947, cînd teroarea comunistă adusă de Stalin s-a instaurat în România“.

Surse de documentare: Constantin Tomşa – „Personalităţi ale culturii din judeţul Neamţ”; articolul semnat de Ion Asavei în Monitorul de Neamţ (10 decembrie 2020) – „Trecute vieţi de regi şi regine, nou volum semnat de Dragomir Oprea”

Acest articol a fost postat in Noutati.